Çocuğunuzu terbiye sınırlarında yetiştirdiğinizi düşünürken, ağzından çıkan küfürlü kelimelerle yıkılmış olabilirsiniz. Yetişkinliğe doğru bir yolculuğa çıkan yavrunuzun neden böyle davrandığını anlamanın tam zamanı!Özellikle 3-4 yaşlarında ki çocuklar hertürlü sözü tekrarlar. Sakıncalı birşey olmasının verdiğiğ heyecanla küfür de çocukların taklit ettiği olgulardan biri olarak karşınıza çıkabilir.Böyle durumlarda ani tepkiler vermek yerine bu önerileri uygularsanız bu durumu en az hasarla atlatabilirsiniz.
3-4 Yaş çocuklarının ortak özellikleri
Çocuklarda fiziksel, zihinsel, sosyal, dil ve motor gelişimi bakımından önemli değişimlerin görüldüğü bir dönemdir. En önemli özellik ise kendilerini sözel olarak ifade etmeye başlamalarıdır.
Dil gelişimleri oldukça hızlıdır; yeni kelimeleri oldukça hızlı öğrenir. Merak duyuları oldukça yoğundur. Duydukları her kelimenin anlamını sorarlar. Espiri yetenekleri gelişir; şakalar, tekerlemeler, şarkılaröğrenmek isterler. Kelime haznneleri oldukça geniştir. Hikayeler, başlarından geçen olayları bazen hayal güçlerini katarak anlatırlar.
Sosyal ve Duygusal Gelişimler
3-4 yaşında çocuklar grup içinde ki kuralları anlayabilecek ve bunlara uyabilecek yetiye sahiptir. Bu nedenle yaşıtlarıyla iletişim kurmaktan, onlarla oyun oynamaktan, beraber çeşitli etkinlikler yapmaktan hoşlanırlar. Karşısındaki kişinin ne hissettiğini de anlamaya başlarla. Bu da onların güvenini artırı.
Çevrelerini Gözlemler ve Taklit Ederler
Çocukların tüm gelişimi ebeveynleri, arkadaşları ve çevrelerindeki kişileren duyduklarını tekrar ederek, hafızaya alarak devam eder. ancak çocukların çevrelerini gözlemlerken duydugu kelimelerin kabul edilir olup olmadığını anlayamazlar. Anne babaların sinirle söyledikleri kötü lafları hemen kapar ve sık sık tekrar ederler. Kısacası, dil gelişiminin hızlı seyrettiği dönemde kötü söz kullanımı sık ratlanan bir durumdur.
Kötü Sözlerine Tepki Gösterin
Çocuklar çoğu zaman kötü sözlerin anlamını bilmeen kullanır. ancak ebevenynlerden aldıkları tepkilerle öğrendikleri sözlerin
kullandıkları diğer kelimelerden farklı olduğunu hissederler. Tekrar tekrar kullanarak anne ve babalarını tepkilerini ölçerler. Kimi anne babalar çocuklarının bu sözlrini duyduklarında aşırı sert tepkiler verirken kimileri ise tepkisi kalabilir, hatta bu sözlerle gülüp eğlenebilirler. Çocukların ne gibi sebeplerle kötü sözler kullandıklarını bilmek, aslıunda doğru anne baba tutmlarını bilmek açısından önemlidir.
İlgisizliğe Tepki Veriyo Olabilirler
Çocuklar bazen anne babalarından yeterince ilgi göremediklerini düşünürler. Daha çok fark edilmek isteyebilirler. Yaptıkları davranışlar olumsuz olsa da fark edilebilmiş olmak, onların bu davranışı tekrar sergilemelerine neden olur.
Bazı 3-4 yaş çocukları ise olumsuz duyguları nasıl ifade edeceklerini bilmezler. İfade ettiklerinde eskisi kadar sevilip sevilmeyeceklerinden süphe ederler. Bu neden onların duygularını açıkça ifade etmelerini engelleyebilir ve başka yollar araralar. Bunun içinde kötü sözleri kullanmayı alışkanlık haline getirebilirler.
Anne Babalara Öneriler
-Çocuğunuzu gözlemleyin ve onu iyi tanıyın. Kötü söz kullanmasının altındaki nedni bulmaya çalşın.
-Çocuğunuzun kendini farkettirme çabası içerisinde olduğunu anlarsanız, onun kötü söz kullanarak bunu yapmaya çalışmasını beklemeden bu ihtiyacını gidermeye çalışın. Onu övün...
-Bir süre olumsuz tavırları gözardı edip, olumlu bütün davranışlarını desteklemek ve ödüllendirmek de ona kendini iyi hissetirecektir. Çocuğunuz kötü söz kullandığında gülmeyerek ya da tam tersi öfkeli davranışlar sergilemeyerek onun bu davranışını sergilemesini engelleyebilirsiniz.
-Uygun olmayan bu sözler yerine, söyemek istediği şeyi daha uygun ifadelerle nasıl anlatabileceğini anlatın.
-Çocuğunuz televizyonda izlediği programın ya da bilgisayarda oynadığı oyunun etkisinde kalabilir. Bu yüzden televizyon ve bilgisayara saatlerini denetimden geçirin. Küfürlü şiddet içeren görüntüler onun gelişimini kötü yönde etkiler.