KADIN

Çocuğunuz Neden Yemiyor?

Çocuğunuz iştahsızsa hemen abartılı tepki vermeyin.

Çocuğunuz Neden Yemiyor?

Çocuk yemek istemediği ebeveynler abartılı tepkiler gösterirler, böylece çocuk anne-babanın ilgisini çektiğini öğrenir, Daha sonrailgi çekebilmek için bile reddine başvurabilir, yemek istemeyebilir. Anne-baba kararlı ve dikkatli olmalı, bu durumun yanlış davranış modeline dönüşmesine yol açmamalı ve zorlayıcı tavırlardan vazgeçmelidir.

Memorial Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç, şöyle anlatıyor: "İştahsızlık bir aydan uzun sürdüyse, çocuk tartı kaybediyorsa, son 3-6 ayda kilo alımında duraklama varsa, boyu uzamıyorsa kilo ya da boy persantilinde düşme oluyorsa, besinleri öğürüp sürekli kusuyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmaları gerekir. Ayrıca iştahsızlık durumuna ateş, ağrı, yutma güçlüğü, karın ağrısı, sık ateşlenme, tekrarlayan öksürük, ishal ve kabızlık eşlik ediyorsa yine çocuğun uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir."

Sağlık durumu araştırılırken diğer yandan çocukla ebeveyn arasında ruhsal çatışmaların olup olmadığı, duygusal bir sorunun bulunup bulunmadığı da araştırılmalıdır. Eğer iştahsız çocukta büyüme geriliği gelişmeye başlamışsa sorun önemlidir ve mutlaka nedenlerinin araştırılması gerekir.


çocuklarda iştahsızlıkDoktora başvurduğunuzda iştahsız bir çocuğum var diyen bir anne çocuk doktoruna başvurduğunda gözden geçirilmesi girilmesi gereken bazı durumlar vardır:

Çocuğun büyüme ve gelişmesi normal mi, tartı alımında-boy uzamasında duraklama var mı, iştahsızlık ne kadar süredir devam ediyor, iştahsızlığa eşlik eden başka belirtiler var mı, çocuğun ruh dünyası nasıl, anne-baba-bakıcı ile ilişki nasıl gibi... Gerçek iştahsızlık, hastalıkların seyri sırasında görülür, hastalık geçince iştah eski düzeyine gelir. Gerçek olmayan iştahsızlık ise, çocuğun vücudunun belirlediği gereksinimlerine göre beslenmesinin, anne-babası tarafından iştahsızlık olarak algılanması durumudur. Bu çocuklar, annenin ve babanın istediği ölçülerin altında yemek yeseler de yine de kendi büyüme eğrisini izlerler. Anne-babalar genellikle kendi porsiyonlarına benzer porsiyonlarda çocuklarını beslemeye çalıştıkları için yemeğini bitirmeyen çocuk, hemen iştahsız çocuk olarak kabul ediliyor.

Beslenme sorunu olan bu çocukların genelde uyku sorunu olduğu da unutulmamalıdır. İştahsız çocuklar çoğunlukla geç yatıp geç kalkan ve bu nedenle de günlük yeme düzenleri aksayan çocuklardır.

Beslenme sorunu olan çocukların genelde uyku sorunu olduğu unutulmamalıdır. Çocuklar, çoğunlukla
geç yatıp geç kalkan ve bu nedenle de günlük yeme düzenleri aksayan çocuklardır.


çocuklarda iştahsızlıkİştahsız çocukların sağiıklı beslenmesini sağlayacak öneriler

• Öğün kuralları oluşturulmalı, daima az ve çocuğun yaşına uygun porsiyonlar hazırlanmalı, sofrada sürekli olumsuz yeme davranışlarından bahsetmek yerine günlük olaylardan, çocuğun başarılarından bahsedilmeli,
masadaki davranışlarını sık sık övmelisiniz.

• Her şeyden önce çocuğunuzu sofrada yemek yemesi için zorlamayın. Çocuğun yemesi konusunda ısrarcı olunduğunda çocuk kendisine fazla gelen gıdayı çıkartılabilir.

• Eğer çocuğunuz yemeğini bitirmezse, tatlı-kola-çikolata gibi gıdalar vermemelisiniz. "Tatlı, yemekten sonra yeneceği için, yemek yemediğine göre tatlıyı da doğal olarak yiyemeyeceksin" gibi bir söylem ile çocuğunuza
mesaj vermiş olursunuz ve böylece cezalandırılma söz konusu olmaz.

• Yemeklerden önce çocukla yürüyüş yapmak, parka gitmek iştahını açabilir ve bağırsak hareketliliğini arttırır. Yemek sırasında renkli tabaklar, bardaklar kullanmak ve yemekleri şekilli sunumlarla hazırlamak çocuğunuzun yemeği iştahla yemesini sağlayabilir.

• Çocuğun tabağına konan yemeğin gözünü korkutmaması için ufak tabaklar kullanın. Yemeği bitirmek, çocuğunuzun ve sizin moralinizi yükseltecek ve çocuğunuz ile olan ilişkinize olumlu yönde etki edecektir.

• Ebeveynlerin sık yaptığı hatalardan bir tanesi de iştahsız çocuklara sürekli süt ve meyve suyu içirmektir. Günde yarım litreden fazla süt tüketimi iştahı kapar, kansızlık ve kabızlık yapar.

• Bazı grup gıdaları tüketmeyen çocuklar için ısrarcı olmak yerine gıdaları farklı şekilde sunarak tükettirebilirsiniz. Burada annenin yaratıcılığı çok önemli, hatta piyasada bulunan çocuklara yönelik hazırlanmış yemek kitaplarından destek alabilirsiniz. Örneğin; peynir yemiyorsa peyniri çorbalara, makarnaya koyabilirsiniz, tost yapabilirsiniz. Sebze yemekte zorlanıyorsa sebzeli köfte, sebzeli makarna verebilirsiniz. Sunum alternatifi bol olabilecekbir diğer besin ise yumurta; yumurtalı ekmek,
yumurtalı fasulye, mücver, kadınbudu köfte gibi alternatifler çocuğunuzun yumurta gibi
önemli bir gıdayı yiyebilmesini sağlayacaktır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler