KADIN

Çocuğunuza "Hayır" Demeyi Öğretin

Çocuğunuzun pısırık olmasını ister misiniz ?

Çocuğunuza "Hayır" Demeyi Öğretin

Çocuklar verdiğiniz yönergelere hayır cevabını vermeye küçük yaşlarda başlarlar. Ancak bu hayırlar bilinçli söylenen hayırlar değildir elbette. Anlık itirazlardan öteye gitmez.

Yaşları ilerledikçe kabul görme isteğinin bir getirisi olarak, aslında hiçte yapmak istemediğimiz şeylere "evet" demeye başlarız. Erken çocukluktan ergenliğin sonlarına kadar olan dönemde arkadaşlar ile olan yoğun ilişkiler onları kaybetmemek adına hayır dememe/diyememe alışkanlığına sebep olabilir.

Çocuğunuzun hayır demeyi öğrenmesi hem kişiliğinin, hem kendisininde bir fikri ve istediği olabileceği olgusunun gelişmesine, hemde kendisini zarar görebileceği durumlardan koruyabilmesi için gereklidir. Çocukları eğitmenin ve onlara birşeyler öğretmenin en kolay ve etkili yolunun rol model olmak olduğu bir gerçek. İdolü olarak gördüğü anne ve babasının da aynı şekilde davrandığını görmek onu öğreniyor olduğu konuda motive edecektir. Sizde her teklife evet demediğinizi ve hayır dediğinizde onu kolayca evet cevabına çevirmediğinizi vurgulayarak ona örnek olabilirsiniz.

Çoğunlukla ergenlik döneminde edinilen kötü alışkanlıkları arkadaşları ile sık vakit geçiren çocuğunuzunda edinmesi olası bir sonuç. Ona uzatılan bir sigara karşısında, sırf içinde bulunmak istediği gruba dahil olabilmek için hayır diyemediğinde, zaman içinde aktif bir sigara tüketicisi haline dönüşebilecektir. Bunun yanında hayır diyemeyen veya itiraz edemeyen bir çocuk etrafındaki kötü niyetli olabilecek insanların ona zarar vermesine engel olamayabilir.
Hayır deme egzersizleri yapması için teşvik edebilirsiniz. Arkadaşları veya sizinle olan ilişkisinde istemediği bir durum karşısında hayır dediğinde ona saygı duyduğunuzu belirtebilirsiniz. Herhangi bir arkadaşına hayır dediğinde onu kaybetmiş olmayacağını, arkadaşının ona tavır alması halinde bile cevabına sadık kalması gerektiğini öğretmelisiniz. Hayır cevabının yanında öneri sunabileceğini ve "hayır ama.." diye başlayan cümleleri kullanabileceğini vurgulayabilirsiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler