HABER

Çocuğunuza okulla ilgili çok fazla soru sormayın

İSTANBUL (İHA) - Uzmanlar, anaokuluna başlayan bazı çocuklarda uyum sorunu yaşandığına dikkat çekerek, daha önce okula gitmemiş bir çocuk için 10 günü aşan ve hiç azalmayan uyum sorunları varsa çocuğun anaokuluna gidişinin durdurulması gerektiğini kaydetti.

VKV Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü Pedagogu Güzide Soyak, anaokulu eğitiminin çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal açıdan gelişimlerini destekleyen çok önemli bir süreç olduğunu belirterek, anaokulunun çocuğun güven duyduğu aile ortamından sonra dış dünyayı tanımaya başladığı bir adım olduğunu söyledi. Bu süreçte sosyal sınırların anlaşılması ve gözleme dayalı öğrenmenin kuvvetli olarak yaşandığına değinen Soyak, "Bütün bu öğrenme süreçlerinin tanınmaya başladığı anaokulu süreci aynı zamanda annenin çocukla kurduğu ilişkinin imtihanı niteliğindedir. Güvenli ve doyum içerisindeki anne-çocuk ilişkisi bu süreçten sadece kısa süreli uyum sancıları olarak etkilenir. Koruyucu aile ortamında büyümüş bir çocuk kendi ihtiyaçlarının ve gelişiminin sorumluluğunu olmak konusundan da isteksiz olacaktır. Anaokulu öncesinde gidilen oyun grupları bu geçişi kolaylaştıracaktır" dedi.

Her okula başlayan çocuğun aynı tepkiyi göstermediğini belirten Soyak, anaokuluna başlayan çocukların zaman ve uzaklık kavramı tam oturmadığı için ilk kaygılarının, "Evimize ne kadar uzaklıktayım?", "Annem beni alacak mı?", "Bu çocukları tanımıyorum", "İhtiyaçlarımı kime söyleyeceğim, yardım ederler mi?", "Ev kuralsız bir yerdi ve her şeyi kuralla yapacak olmak sıkıcı" şeklinde olacağını vurguladı. Soyak, çocukların bu soruların cevaplarını yaşayarak öğreneceği için kaygılarının yüksek olduğunu ifade ederek, "İlk gün okulda 1-2 saat kalmak, annenin onu ne zaman alacağını saat üzerinden göstermesi, öğretmenle tanıştırıp, nasıl yardımlar isteyeceğini anlatması çıkacak sorunları azaltabilmektedir. İlk birkaç gün çocuğun görebileceği bir yerde oturup oradan ayrılmamak da yararlı olabilmektedir" diye konuştu.
Daha önce okula gitmemiş bir çocuk için 10 günü aşan ve hiç azalmayan uyum sorunları varsa çocuğun anaokuluna gidişinin durdurulması gerektiğini vurgulayan Soyak, "Çünkü çocuk okula gitmek için henüz hazır değildir. Daha önce anaokuluna gitmiş çocuklarda uzun tatil sonrasında okula dönüş güç olabilir ama okul tanıdıkları bir yer olduğu için, burada yaşanan kaygı daha kısa sürede atlatılabilmektedir. Taviz vermeden eski düzeni içinde çocuğun anaokuluna gidip gelmesi sağlanmalı ve çocuğun evde kalmasına izin verilmemelidir. Çocuğa ilgisiz olmak ya da aşırı derecede ilgi göstermek çocuğun duygusal ve bilişsel gelişimini geciktirmekle birlikte öğrenme ve uyum sorunlarını yaşamasını kaçınılmaz kılmaktadır" dedi.

Pedagog Güzide Soyak, annenin adaptasyon sürecinde çocuğa eşlik etmesinin onun hep okulda kalacağı anlamına gelmediğinin çocuğa mesaj olarak verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Sıkıntısının anlaşıldığından emin olunmalı ve bunu çocuğa söz ve davranışla yansıtmalı. Bunun aşılabilecek bir sıkıntı olduğu dile getirilmeli. Anne ve babanın okula ve öğretmenlere güveniyor olması çocuğunda rahat olmasına yardımcı olmaktır. Akşam saatlerinde ev ortamında okul ile ilgili çok soru sorulmamalı. Kendisi anlatmak isterse dikkatlice dinlenmeli. Okul öncesi kurumlarını seçerken çocuğun da fikrini almalı ve bu ziyaretlere o da eşlik etmeli. Şiddetli sıkıntı yaşayan çocuklar ilk günlerde okulda daha az kalmalı. Öğlen uykusu veya servis gibi deneyimler daha sonrası günlere ertelenmeli" açıklamasında bulundu.

En Çok Aranan Haberler