YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuğunuzu Demir Eksikliği Anemisinden Koruyun

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Türkiye’de 8,5 milyonu aşkın bebeğe ücretsiz demir...

Çocuğunuzu Demir Eksikliği Anemisinden Koruyun

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Türkiye’de 8,5 milyonu aşkın bebeğe ücretsiz demir desteği sağlandığını belirterek, “Bu sayede bebeklerde görülen demir eksikliği oranı yüzde 30’dan yüzde 6’ya düştü” dedi.

Demir eksikliği anemisiyle mücadele için dünya genelinde çalışmalar yapıldığını belirten Dr. Şenol Okur, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unda ve dünyadaki gebe kadınların ise yarısından fazlasında demir eksikliği anemisi olduğu tahmin edilmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı başlatılmadan önce ülkemizde de çok yaygın görülen demir eksikliği anemisi yapılan çeşitli araştırmalarda elde edilen sonuçlara göre genel olarak 0-5 yaş çocukların ortalama yüzde 50’sinde, okul çağı çocuklarının yüzde 30’unda, emzikli kadınların yüzde 50’sinde görülmekteydi. Çocuklarda demir eksikliği anemisi en sık 6-24 ay arasında görülmektedir. Bu yaşlar çocukların büyüme ve gelişmesinin en hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan beslenme bozuklukları ve demir eksikliği, çocukların ileri dönemdeki zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimleri üzerine olumsuz etkiler yapmaktadır” dedi.

Olumsuz etkilerin ortaya çıkmasını önlemenin en kolay yolunun çocukları demir eksikliği anemisinden korumak olduğuna işaret eden Okur, “Bu önemli halk sağlığı sorununun çözümü için ülke düzeyinde, toplumun demir yetersizliği konusunda bilinçlendirilmesi, bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü alması, altıncı ayın sonunda uygun ve yeterli miktarda ek besin almasının sağlanması, 4-12 ay arası her bebeğe koruyucu amaçlı ücretsiz demir desteği sağlanması, 13-24 ay arası anemisi olan bebeklere demir tedavisi önerilmesi amacıyla ‘Demir gibi Türkiye Programı’ uygulanmaktadır. Programın başlangıcından bugüne kadar Türkiye’de 8.5 milyonu aşkın bebeğe ücretsiz demir desteği sağlanmıştır” diye konuştu.

Dr. Şenol Okur, Sağlık Bakanlığı’nın “Demir Gibi Türkiye Programı” ile tüm ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti. 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre bebeklerde görülen demir eksikliği oranının yüzde 30’dan yüzde 6’ya düştüğünün tespit edildiğini açıklayan Okur, sözlerini şöyle tamamladı: “Bebeklerimizin daha sağlıklı olmaları ve bilişsel açıdan potansiyellerine erişme yolunda kat ettiğimiz mesafe açıkça görülmektedir. Aydın’daki tüm aile sağlığı merkezlerimizde takip edilen bebeklere ücretsiz demir desteği verilmeye devam etmektedir. Daha sağlıklı nesiller için bebeklerimizin ve çocuklarımızı demir eksikliği anemisinden korumayı, bu konuda halkımızda farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler