KADIN

Çocuğunuzun Özgüvenini Artırın!

Çocuğunuzun kendine olan güvenini arttırmanız için yapmanız gerekenler...

Çocuğunuzun Özgüvenini Artırın!

Çocuğunuzun kendine olan güvenini arttırmanız için yapmanız gerekenler...

Arkadaşlar hayatı öğretir

Ufak yaşta uzun süreli arkadaşlıklar henüz çocuğunuz için mümkün değil.Çocuğunuz büyüdüğünde ve kendini ifade etmeye başladığında kiminleoynamak isterse ona destek olun ve kendi kararlarını vermesine izinverin.

Arkadaşlık yapması için onu cesaretlendirirken çok iyi bir sebebinizolmadıkça oyununa karışmayın. Çocuğunuz yaşıtlarıyla oynarken, hayatlailgili paylaşma, iletişim kurma, tartışma gibi temel şeyleri de öğrenir.

Sevgi dolu ailesinden ayrıldığında, bir çocuğa hayattaki ufak tefekdeğişikliklerle ilgili arkadaşlarından daha iyi rehber olamaz.

Duygularını ifade etmesine izin verin

Çocuğunuzun ufak yaşlarda duygularıyla ilgili sizinle konuşmasınısağlayın. O kişiliğini ve duygularını anlattığında, onun okuldakiarkadaşlarını daha yakından tanıyıp onun için ne ifade ettiklerini dahaiyi anlarsınız.

Bazı çocuklar yaptıklarını ve duygularını anlatmada gönülsüzolabilirler. Onun kendini ifade etmesi için yönlendirici sorular sorun."Ahmet böyle söyleyince sen üzüldün mü" gibi.

Çocuğunuzun duyguları hakkında bilgi sahibi olmanız dalgalı arkadaşlık ilişkilerinde ona yol gösterebilmenizi sağlar.

Yeteneğini keşfetmensini sağlaması

Bazı şeylerde iyi olduğumuzu bilmek özgüvenimizi artırır. Ancakçocuğumuzun yeteneğini keşfetmesi sırasında hayal kırıklığı dayaşayabilir. Bazı şeylerin hem yetenek hem de zamanla mümkünolabileceğini anlatabilirsiniz. Birdeb fazla aktiviteyi denemesinisağlayın. Tiyatro, sanat klübü, karate gibi alanların birinde parlamaşansı olabilir.

Ona övücü şeyler söyleyin

Çocuğunuzu ne sıklıkta övüyorsunuz? Çocuğunuz 'annem bunları iyi hissetmem için mi söylüyor?' diye mi düşünüyor?

Onu överek öz güvenini artırabilirsiniz. Ancak durup dururken değilçocuğunuz küçük ya da büyük bir şeyleri elde ettiğinde anlamlı şeylersöyleyin.

Fiziksel ve ruhsal şiddet

Fiziksel veya ruhsal şiddet çocuğun öz güvenini zedeler. Lakap takma yada arkadaş grubundan dışlanma ona zarar verebilir. Çocuğunuzun bukonularda sorunu olup olmadığını zaman zaman bu tarz sorular sorarakanlayabilirsiniz. Bu tür srounları varsa okuldaki bakıcı veyaöğretmenlerden bu konuda destek rica edebilirsiniz. Bunun yanı sıra butür sorunlarda sessiz kalmak yerine mutlaka neler olup bittiğiniyetişkinlerle paylaşmasının daha iyi olacağını anlatın.

Hayat maceradır

Çoğumuz doğal olarak çocuklarımızı koruma eğilimliyizdir. Ancak fizikselyeteneklerini test etmeleri için onlara izin vermelisiniz. Bu yeniyeteneklerini keşfetmelerini sağlar, kendileriyle gurur duyarlar ve dahaiyisini yapmaya çalışırlar. Çocuğunuz tehlikelere atılırken elbettegözlerinizi kapamak isteyebilirsin. Buna rağmen uzaktan dikkatlice takipedin. Ona izin vermiş olmanız kendine olan güvenini artıracak vebaşarılı olacaktır.

Utanmasını önleyin

Çocuğunuz diğer çocuklarla oyun oynama, paylaşma veya aktivitelerde yeralma konusunda utangaçsa onu biraz cesaretlendirmelisiniz. Çocuğunuzlaonunda sevebileceği etkinliklere katılın, çocukların aktif olduklarıprogramları takip edin. Sosyal çevreye karışmak onun özgüvenini artırır.

Yardımcı olmasına izin verin

Çocuğunuz evde ya da bahçede size yardım etmekten keyif alır. Birşeylerbaşarma, ailesine yardımcı olmasına izin verin. Yapacaklarını tek tektarif edin. Ona görevler vermeniz özgüvenini ve sorumluluk duygusunuartırır. Kek yaparken, bulaşıkları yerleştirirken ondan yardım isteyin.Öğrenirken ufak tefek hatalar yapacağını da aklınızda bulundurun.

Yalnızlık? Her zaman değil

Çocuğunuz zamanının çoğunu yalnız mı geçiriyor? Çocuğun bazen kendikendine oynadığı zamanlar olabilir ancak grup içerisinde veyaarkadaşlarıyla oynaması özgüvenini daha da artırır.

Hayat inişli çıkışlıdır

Çocuklarımız bizim büyüdüğümüz dönemden daha fazla baskı altında.Beklentilerimiz oldukça yüksek ve bu yönde yapılacaklar listesi oldukçadolu. Bir organizasyondan diğerine koşturup duruyoruz. Çocuğunuzunözgüvenini artırmak için çocuğunuzu aktif olması konusundacesaretlendirin ve arkadaşlarıyla bolca vakit geçirmesini sağlayın.Böylece mutlu ve kendine güvenen bir çocuk olarak büyüyecektir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler