Çocuğunuzun sağlılığını korumak için gerekli olan acil mücadaleler durumunda paniğe kapılmamanız için öneriler.
Önlem alın!
1. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, düzenli olarak bir çocuk doktoru tarafından takip edilmelidir. Bu şekilde, olası bir ağır hastalık acil durumlara sebep olmadan erkenden teşhis edilebilir.
2. Aşılarının belirtilen düzende yaptırılması
3. Çocuklar taklit ederek öğrendiklerinden, onların önünde ilaç içilmemesi gerekir. Zira çocuk eline geçen ilk fırsatta bu ilaçlardan içmeye kalkışacaktır.
4. Tüm elektril prizleri, çocuk kilitleriyle kapatılmalıdır.
5. Çamaşır suyu, kezzap, lavabo açıcılar gibi temizlik malzemeleri kesinlikle açıkta ve çocukların ulaşabileceği bir yerde saklanmamalıdır.
6. Araçlarda, 12 yaşından küçük çocuklar kesinlikle ön koltuğa oturulmmamalıdır. Arka koltukta da emniyet kemeri takılı olmalıdır.
- - - - - - Çocuklardaki belirtiler
1. Çocuk her zamankinden farklı davranıyorsa
2. Normalden fazla uyuma eğilimindeyse
3. Devamlı bir huzursuzluk hali içindeyse
4. Çevresiyle ilgilenmiyor ve cevap vermiyorsa
5. Nefes almasında anormal bir hal varsa
6. Bebek, memeyi/mamayı emmiyorsa
7. Bilinç bulanıklığı varsa
8. Devamlı ve şiddetli ağrılar varsa
9. Devamlı ve aşırı kusma hali varsa
10. Dudaklar ve cilt mavimsi bir renk aldıysa
11. Durdurulmayan bir kanama varsa
- - - - - - Yapılması gerekenler
1. Acil bir durumla karşı karşıy kalındığında soğukkanlılığı korumak çok önemlidir. Böyle bir durumda çocuğa müdahele ederken, acil yardım ekiplerine de haber vermek gereklidir.
2. Çok yüksek ateşi olan bir çocuğa, ateş düşürücü verdikten sonra, ılık banyo yaptırmak uygun olacaktır. Soğuk suyla banyo, çocukta titremeye ve daha sonra ateşin daha fazla yükselmesine sebep olacağı için önerilmez.
3. Çocuk havale geçiriyorsa, düz bir zemineyan yatırıp başını hafifçe arkaya eğip havale durana dek beklemek doğru olacaktır. Yan yatma pozisyonu, kusma yaşanması halinde ciğerlerine kusmuğun kaçmasını önlemek içindir.
4. Eğitimsiz kişilerin kalp masajı yapması yarar yerine zarar getirebilir. Dolayısıyla ekip gelene dek çok çaresiz kalınması durumunda, ağzından ağza yapılacak suni solunum faydalı olabilir.
5. Çocuk ilaç ya da temizlik maddelerinden içtiyse, zaman kaybetmeden acile gidilmesinde fayda vardır. Kesinlikle kusturmaya çalışmamak gerekir, çünkü asitli madde alımı olmuşsa geri çıkarken tekrar yakacaktır. Sağlık kurumuna giderken içtiği maddenin kutusunu da yanınızda götürün.