KADIN

Çocuğunuzun W Şeklinde Oturmasına İzin Vermeyin

Her gün, tüm gün boyunca oturmanın sağlığınız için kötü olduğu yaygın olarak bilinen bir gerçek.

Çocuğunuzun W Şeklinde Oturmasına İzin Vermeyin

Günde sekiz saatten fazla oturmanın, kafadan kalbe ve hatta kolona kadar her yer için olumsuz etkileri olabilir. Bu durum çoğu insan için önemlidir çünkü yürümek, egzersiz yapmak ve genellikle aktif olmak sizin için çok daha iyidir.

Ancak, belirli bir oturma pozisyonunun sağlık için bu kadar kötü olabileceğini asla düşünmemiştim. Çocukların W oturuşun olumsuz etkilerine karşı bu kadar savunmasız olduğu konusunda hiç bir fikrim yoktu.

Fizik tedavi uzmanı Jean McNamara şöyle diyor: “W oturuş hiç kimse için tavsiye edilmiyor. Özellikle gelişme çağındaki çocukların çoğu oyun oynarken, gün boyunca bu pozisyonda oturuyor. Ailelerin tümü bu pozisyonda uzun süre oturmanın gelişme döneminde ortopedik sorunlara neden olabileceğinin bilincinde olması gerekiyor.”

W oturuş sadece ortopedik sorunlarla bağlantılı değil. Bu pozisyonun sağlıklı ilgili riskleri oldukça uzun bir liste oluşturuyor.

W oturuşun tam olarak ne olduğu, sizin ve çocuğunuzun sağlığını nasıl etkileyebileceği konusuna bilgi edinmek için bu yazıyı inceleyin.


W OTURUŞ NEDİR?

Eğer çocuğunuz varsa veya bir yakınınızın çocuğu varsa, bacakların “W” harfi şeklinde durduğu bu oturma pozisyonuna aşina olabilirsiniz.

Maalesef (ve şaşırtıcı bir şekilde) bu oturma pozisyonu çocukların sağlığı açısından çok fazla miktara olumsuz etki barındırıyor. Pek çok yetişkin bu şekilde oturmamakla birlikte aynı riskler kesinlikle onlar için de geçerli.

Ailelerin, çocuklarının W pozisyonunda oturduğunu fark etmesi ve bunu düzeltmesi önemli.


NASIL OTURMALISINIZ?

Neyse ki, yetişkinler için olduğu gibi, çocuklar için de pek çok farklı ve sağlıklı yerde oturma şekilleri var.

Bağdaş kurarak oturmak, bacakları dümdüz ileri uzatarak oturmak veya her iki dizi bir tarafa doğru kıvırarak oturmak çok daha fazla tercih edilir ve vücuda olumsuz etkileri yoktur.

PEKİ W OTURUŞU VÜCUDU NASIL ETKİLİYOR?

İşte W oturuşun 9 tehlikesi...


TEHLİKE 1: SIRT SORUNLARI

W oturuşla ilgili en büyük endişelerden biri de uzun vadede ortopedik sorunlara ve sırt sorunlarına sebep olabilmesidir.

Özellikle çocuklarda, otururken sırt kaslarını güçlendirmek gerekir. Bu güçlendirme, pek çok oturuş pozisyonunda gerçekleşir.

Ancak W oturuş vücudun kendi içine kapanmasına olanak sağlar ve çocuğun yaşamın ileri dönemlerinde sırt ağrısı ve sırt sorunlarını önleyecek güçlü sırt kaslarına sahip olmasını engeller.


TEHLİKE 2: MOTOR BECERİLER İLE İLGİLİ SORUNLAR

W oturuş aynı zamanda bir çocuğun el tercihinin gelişmesinde de cesaretini kaybetmesine neden olabilir.

“W oturuşta gövde dönüş hareketi gerçekleşmediği için çocuk sağındaki nesneleri sağ eliyle, solundaki nesneleri ise sol eliyle alır.”

Gövde hareketinin kısıtlanması geleneksel motor becerilerinin geliştirilmesinde de olumsuz olabilir. Diğer oturuş pozisyonları, çocuğun (ve hatta yetişkinin) hareket kabiliyetini daha fazla kullanması için hareket kolaylığı sağlar.


TEHLİKE 3: UZANMA SORUNU

W oturuş nedeniyle sınırlanan hareket kabiliyeti aynı zamanda çocuğun uzanma becerisini de etkiler.

Çocuk için uzanmayı zorlaştırır… Bu da ileride yazma becerilerini ve okulda önemli olan diğer masa üstü aktivitelerini etkiler.


TEHLİHE 4: DENGE İLE İLGİLİ SORUNLAR

Bir kişinin denge algısının çoğu genç yaşta gelişir. W oturuş alışkanlığı denge sorunlarına neden olabilir.

Pozisyon, vücudun kendi içine kapanmasına neden olurken bağdaş kurma gibi diğer pozisyonlar vücudun dengesinin kurmaya ve dik durmaya olanak sağlar.


TEHLİKE 5: DURUŞ VE KARIN KASLARIYLA İLGİLİ SORUNLAR

W oturuşun içe kapanık veya eğik durmaya neden olan yapısı karın kaslarının da son derece zayıf olmasına neden olabilir.

Bu nedenle çocukların gelişiminin çoğu (ve bir yetişkinin sağlıklı ve aktif durabilme becerisi) güçlü karın kaslarına sahip olmakla ilgilidir.

Zayıf karın kasları ileride bir kişinin eğik durmasına neden olabilir.


TEHLİKE 6: KASLARDA GERGİNLİK

W oturuşun olumsuz etkilerinden biri de kaslarda çok fazla miktarda gerginlik oluşturmasıdır.

Bu pozisyon diz arkası kirişlerinin, kalçaları dışarı çeken kasların, iç rotatorlerin ve topuk bağlarının son derece kısalmasına neden olur.

Bu gerginlik koordinasyonu, dengeyi ve motor becerilerin gelişmesini olumsuz etkileyebilir.


TEHLİKE 7: KALÇA KAYMA POTANSİYELİ

W oturuş bir çocukta kalça kaymasına neden olabilir.

Pek çok yetişkinin bildiği gibi, kalça kayması son derece ağrılı olabilir ve farklı oturuş pozisyonları seçerek engellenebilir.

Eğer bir yetişkin veya çocuk kalça çıktığından şikayetçiyse bu potansiyel yüksektir.


TEHLİKE 8: EKLEM SORUNLARI

Yetişkinlerin çoğu eklem ağrısından şikâyet eder. Bu ağrı W oturuş pozisyonunda artabilir. W oturuşta karın kasları devreye girmez ve bu pozisyon eklemlere gerginlik verir. Zamanla bu eklem baskısı ciddi ağrılara ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.

Bu ağrı özellikle fazla miktarda gerilerek zorlanan dizlerde meydana gelir.


TEHLİKE 9: AYAKLARIN İÇİNE BASMA POTANSİYELİ

W oturuşta, “kalçayı dışa doğru döndüren kaslar zayıf olma eğilimindedir.”

“Çocuk, adım atmak için ayağını ileri doğru kaldırdığında, kalça içeri doğru döner ve ayak yere basarken topuk içe döner. Buna ayakların içe basması denir.”

Bu riskler hakkında daha önce bilginiz var mıydı? Bu pozisyonda oturan bir çocuk biliyor musunuz? Bize yorumlarda belirtin.

Lütfen bu önemli sağlık bilgisini arkadaşlarını ve ailenizle PAYLAŞIN!

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler