YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuk Cerrahlarından Sünnet İçin Önemli Uyarılar

Uşak Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinden Uzman Doktor Pınar Durmaz okulların tatil olması ve yaz...

Çocuk Cerrahlarından Sünnet İçin Önemli Uyarılar

Uşak Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinden Uzman Doktor Pınar Durmaz okulların tatil olması ve yaz tatili ile birlikte sünnet sezonunun açılması nedeniyle çocuklarda kalıcı sağlık sorunlarının yaşanmaması için açıklama yaptı.

Çocuk Cerrahi Uzmanı Doktor Pınar Durmaz sünnet ile ilgili açıklamalarda bulundu. Pipinin uç kısmını örten derinin cerrahi bir işlem ile çıkarılması olayına sünnet adı verildiğini ve sünnetin çeşitli toplumlarda geleneksel ve dini yükümlülük olduğunu hatırlatan Uzman Dr. Pınar Durmaz, "Sünnetin ne zaman ve ne şekilde yapılacağı insanların kafasında soru işareti oluşturmaktadır" dedi.

SÜNNET KAÇ YAŞINDA YAPILMALI?

Uşak Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinden Uzman Doktor Pınar Durmaz yaptığı açıklamada "Sağlıklı bir çocuğun doğumundan sonraki günlerde ailenin isteği doğrultusunda sünnet edilip edilmemesi konusundaki tartışmaların temelini ‘kesilip atılması gerekiyorsa o zaman sünnet derisi neden vardır?’ sorusunun yanıtlanması oluşturur. Sünnet derisinin varlığının en önemli nedeni sünnet derisi ve onun salgısının penis başı ve idrar deliğini idrar kontrolünün olmadığı yaşamın ilk birkaç yılı boyunca idrarın yakıcı etkilerinden korumasıdır. Yapılan çalışmalarda 2 yaş altında sünnet edilen çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu sıklığının azaldığı görülmüştür. Ancak bu yaş grubunda sünnet edilen çocuklarda sünnet sonrası enfeksiyon, kanama ve idrar deliğinde darlık oluşması gibi durumlarla karşılaşılabilinir. Aile bu bilgileri aldıktan sonra sünnet zamanına karar vermelidir. 2-6 yaş arasında sünnet psikologlar tarafından önerilmez. Çünkü bu yaşlar psiko sosyal gelişim dönemi olup ruhsal sorunlara yol açabilmektedir. 7-10 yaşları ise sünnet için en uygun yaşlardır.

SÜNNET NE ŞEKİLDE YAPILMALI?

Sünnet bir ameliyattır. Asla hafife alınmamalıdır. Çünkü ürkütücü ve çocuğun hayat boyu taşıyacağı sorunlara da neden olabilmektedir. Sünnetin ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılması esastır. Çünkü yapılan cerrahi bir işlemdir ve bu işlemin çocuğun uyutularak yapılması travma strese karşı koruma sağlar. Yine cerrahi işlem ameliyathane koşullarında steril bir ortamda yapılması enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklardan koruma sağlar.

SÜNNET SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

1-Sünnet vücudun en ağrılı bölgesinde uygulanan cerrahi bir işlem olması sebebi ile ağrı mücadelesi önemlidir.

2-İlk 24 saat içinde sızıntı şeklinde kanama doğaldır. Ancak damlama tarzında ve silindiğinde hemen yenisi ile dolan kanama müdahaleyi gerektirebilir.

3-Aksi söylenmemiş ise 3. gün banyo yapılabilir. Her banyo yapmak çocuğumuzun pipisinin hızla toparlamasına yardım eder.

4-Yara iyileşmesi 7. gün civarında gerçekleşir. Yapışık sünnet derisine bağlı olarak pipi ucunda kabuk oluşabilir.

5-Minik şişlik, kızarıklık ve morluklar cerrahi işleme bağlı olup, 7 gün kadar sürebilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler