KADIN

Çocuk Gelişiminde 9 Yaş

Çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi geliştirebilmek ve onu daha iyi anlayabilmek için öncelikle onun iç dünyasını ve psikolojisini iyi anlayabilmelisiniz.

Çocuk Gelişiminde 9 Yaş

Tabi ki her çocuk farklıdır fakat genel olarak yaşlarından kaynaklı belli başlı özellikleri vardır. Bunlar psikolojik olarak benzerlik gösterirler. Eğer bu temel ruh hali özelliklerini bilirseniz, çocuğunuzun sorunlarını anlayabilir, aklından ne geçtiğini ifade etmese de anlamaya çalışabilirsiniz. Artık çocuğunuz okula gidiyor, sosyalleşiyor, insan ilişkileri hakkında çıkarımlarda bulunuyor, neden-sonuç ilişkileri kurarak geçmiş ile geleceği bir arada düşünüyor ve gün geçtikçe daha detaylı düşünen, gelişen bir beyne ve bedene sahip oluyor. Sorguluyor, herşeyi olduğu gibi kabul etmiyor. Bunların hepsi 9 yaş çocuğundan beklenen tavırlardır. O artık bir birey ve kendini kanıtlıyor, topluma kabul ettiriyor. Bu dönemde biraz huzursuz olduğunu da gözlemleyebilirsiniz. Bu yaşlarda otoriteye karşı gelmek onun için bir güç gösterisidir. Seslendiğinizde duymamazlıktan gelmek gibi birtakım pasif agresif davranış biçimleri gösterebilir. Hepsi normal karşılanmalıdır çünkü 9 yaş, çocuğun biraz daha özgürlüğüne düşkün olduğu bir dönemdir.

PSİKOLOJİ

9 yaş çocuğu artık kendini bedensel ve zihinsel olarak tanıdığını düşünmeye meyillidir. Artık özgüveni yavaş yavaş yerine oturmaktadır, bu nedenle kendini kabul ettirme adına yapabileceği bazı davranışlar vardır. Bazen sizi sinirlendirmeye yönelik, bazense daha çok kendi alanını korumaya yöneliktir. Ufak tefek başkaldırışlar olarak algılanabilecek hareketler yapabilirler. Ondan yapmasını rica ettiğiniz şeyi oflayarak ve şikayet ede ede yapması gibi ya da uygunsuz bir hareket yaptığında siz ona doğrusunu anlatırken tepkisiz kalması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar bu yaşta olan normal davranışlardır. Sinirlenmeyin, sakinliğinizi koruyun, çünkü çocuğunuz artık kendi doğruları olduğunu ve birçok şeyi bildiğini düşünüyor. Yani otoritenin onun düşüncelerini baskıladığı ve istediği şeyleri elde etmesini zorlaştırdığı yönünde bir algı içerisindedir. Artık teşvik ya da takdir edilmek değil kendi istediklerini yapmak istiyor. Bu nedenle ona sinirlenmeniz yerinde bir tavır değildir. Bu dönemde birçok şeyden şikayet edebilir ve kendince eleştirel bir tavır takınabilirler.

Arkadaşlarını genellikle aynı cinsiyetten oldukları bireylerden seçerler ve arkadaş ortamında şakalarla ya da ilginç hikayelerle dikkat çekmeye çalışırlar. Bu dönemde onun için arkadaşlar aileden biraz daha ön planda olabilir. Ayrıca hayatında ilk kez deneyimlediği şeylere merak duymaya başlarlar. Korku filmleri, hikayeleri gibi şeyler onları heyecanlandırır. Bununla beraber argo ve uygunsuz kelimeler kullandıklarında arkadaş ortamında daha çok takdir görecekleri gibi bir düşünceye sahip olabilirler. Bu konuda dikkatli olunmalıdır. Gerekli uyarılar yapılmalı ve bu tarz konuşmaların hoş olmadığını, toplumda kötü karşılanacağı ve saygı duyulmanın ya da kabul görmenin bu yoldan geçmediği anlatılmalıdır. Ama sinirlenmek, bağırmak hiçbir zaman işe yarar bir yöntem olmamıştır, bu nedenle en önemlisi her konuda ona sakin ve sevgi dolu yaklaşmaya çalışmanız olacaktır.

Bu dönemde genellikle kendi cinsiyetinden arkadaşlar edinmeye meyillidirler. Ne olursa olsun siz çocuğunuza kadınlarla erkeklerin eşit olduğunu ve herkese eşit davranması gerektiğini anlatmayı unutmayın. Birbirlerine karşı saygılı davranmaları için belli bir cinsiyet kalıbına ihtiyacı olmadığını bilmesi çocuk için çok önemlidir. Bu dönemde arkadaşları arasında konuştukları şeyler sır olarak kalır. Bir nevi özel hayat oluşturmaya çalışırlar. Sırdaşlık çok önemli olur ve arkadaşları ile özel konuşmak isterler. Tabi ki bütün bunlarla beraber artık çocuğunuz kıyafetlerini kendi seçmek, sevdiği yemekleri yemek isteyecektir. Arkadaşlarından gördüğü kıyafetlere özenmeye başlayacak ve o kıyafetlerden isteyecektir. Bu noktada dikkatli olunmalı ve istediği her şeye istediği anda sahip olamayacağını ona açıklamanız gerekmektedir. Eğer her istediğini çaba sarf etmeden elde ederse doyumsuz ve şımarık bir insan olmaya başlayacaktır. Onun artık ileride oturacak kişiliğinin sinyallerini verdiğini unutmayın. O artık bir bebek değil ve bazı konuların bilincinde olması gerekmektedir. Bu dönemlerde sevginizi ona mümkün olduğunca belli edin ama kurallarınızdan taviz vermeyin. Kontrolün sizde olduğunu iyice anlaması önemlidir. Yoksa otoriteriniz sarsılacak ve sözünüzü dinlemekten çıkacaktır.

MOTOR BECERİLERİ

Çocuğunuzun artık büyümesi yavaşlamıştır. Bu dönemde vücudu artık çok daha dengelidir. Spor yapmak onun için iyi bir enerji atma yöntemi olabilir. Ayrıca satranç gibi zihnini geliştiren oyunlara da yönelmesi faydasına olacaktır. Yeteneklerini keşfetmeye başlamıştır. Artık ilgisine göre resim, müzik ya da sanatın farklı bir alanına yönlendirmeniz ileride gelişmiş bir sanat zevki ve onu mutlu edecek bir hobisi olmasına olanak sağlayacaktır. Enerjisinin çok yüksek olduğu bir dönemde olduğu için spor ve sanat gibi konulara yönelmesi, kendini dinlendirmesi, derslerinden biraz uzaklaşıp eğlenebilmesi adına fırsat yaratır. Artık gelişmiş olan motor becerilerini kullanması gerekir.

BESLENME VE SAĞLIK

Çocukların günümüzde internet ve bilgisayarın etkisiyle daha çok evde vakit geçirmeye başlamış oldukları göz ardı edilemez bir gerçektir. Bu kilo almalarına ve fiziksel yeteneklerinin körelmesi, gelişememesi anlamına gelir ki bu da ileride büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle evde bilgisayar başında geçirdiği vakti kendi sağlığı için belirli bir düzeyde tutmaya önem gösterin ve evde oturmak yerine onu dışarı çıkarmaya teşvik edin. İnternet üzerinden oyun oynamak yerine parklarda, bahçelerde arkadaşları ile sosyalleşerek ve temiz hava alarak oynayacağı oyunlar hem fiziksel gelişimi için iyi gelecek hem de onu daha mutlu bir çocuk yapacaktır. Bisiklet sürmek bütün aile için güzel bir haftasonu etkinliği olabilir.

Evde olduğunda da fiziksel aktivitelere önem vermesini sağlayabilirsiniz. Tükettiği besinler de sağlığı için en önemli unsurlardan biridir. Mümkün olduğunca her besin grubundan dengeli şekilde tüketmesini sağlamalısınız. Tek tip ya da işlenmiş, hazır besinlerle beslenen çocukların zihinsel ve bedensel gelişimleri yavaşlayabilir. Hafızası için çok yararlı olan balık gibi besinleri, tadını sevmese bile eğlenceli ve lezzetli bir şekilde sunulduğunda yemeyi kabul edecektir. Artık neyi sevip neyi sevmediğine karar vermiş bir birey olarak onu zorlamanız iyi yönde bir etki sağlamaz. Bu konuda dikkatli olun, acıktığında verdiğiniz her besini yemeyi kendi tercih edecektir ve zorlamaya gerek kalmayacaktır. Abur cubur gibi iştah kapatan, gereksiz kalori içeren ve sağlığı tehlikeye atan ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler