HABER

Çocuk hastalıkları nasıl önlenir?

Çocuk hastalıkları nasıl önlenir?

MALATYA (İHA) - Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Metehan Özen, dünyada yılda 10.5 milyon çocuğun hastalıklardan dolayı öldüğünü bildirdi.

Hastalığa yakalanmadan önce önlemlerin daha ekonomik ve pratik olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Metehan Özen, "Dünyada yılda 2.5 milyon çocuk aşı yapılmamasından, 4 milyon çocuk enfeksiyon hastalıklarından ve diğer hastalıklarla birlikte yılda 10.5 milyon çocuk hastalıklardan dolayı ölüyor" dedi.

Hepatit A hastalığının ölüme kadar yol açtığına dikkat çeken Doç. Dr. Özen, klinik açıdan sarılık şeklinde seyreden hepatit olgularının yüzde 20-40'ını oluşturan yüksek derecede bulaşıcı hepatit A virüsünün yol açtığı bir hastalık olduğunu vurguladı. Ateş, yorgunluk, bulantı ve kusma ile ortaya çıkan hepatit A'nın karaciğer büyümesi ve kalp rahatsızlığına kadar yol açtığını bildiren Özen, hepatit A'nın kanalizasyon olmayan yerlerde, meyve ve sebzelerin yeterince yıkanmamasından kaynaklandığına dikkat çekti. Evde hepatit A hastası olanların, evin diğer fertlerinin de hepatit A potansiyel hasta adayı olduğunu aktaran Özen, hepatit A'nın karaciğeri de etkileyen yaygın bir hastalık olduğunu, bu hastalığın önemsenmesi gerektiğini dile getirdi. Hepatit A ve su çiçeğinden korunmanın 2 doz aşı ile sağlanabileceğini söyleyen Doç. Dr. Metehan Özen, "2 doz aşı ile ömür boyu rahat ediniz" diye konuştu.

Aşının önemini anlatan Özen, çocuk felci aşısının devlet tarafından yapılması sebebiyle 1998'den beri çocuk felcinin hemen hemen görülmediğini, bunun da aşılama sayesinde sağlandığını vurguladı. Hepatit A'nın bulaşma riskinin çocuklarda daha fazla olduğunu, aşılamanın 1 yaşından itibaren yapılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Metehan Özen, "Özellikle küçük çocukların, kreş ve ana okuluna başlamadan önce aşılanması gerekir" dedi.

En Çok Aranan Haberler