YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuk Işçiliği Ile Mücadele Için Yürüdüler

Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş...

Çocuk Işçiliği Ile Mücadele Için Yürüdüler

Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Pankart açarak yürüyüşe katılan çocuklar, ‘çocukluğumuzu yaşamak hakkımız’ diye seslerini duyurmaya çalıştı.

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü münasebetiyle Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün organize ettiği yürüyüş etkinliği yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü’nün geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüşe yaklaşık 150 öğrenci katıldı. Muş Valiliği önünden karayollarına kadar devam eden yürüyüş ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü

Hamdullah Karasu, “Çocuk işçiliği, çocukların düzgün bir çocukluk yaşamalarına engel olur.” dedi. Karasu, “Çocuk işçiliği, yoksulluğun kuşaktan kuşağa aktarımını pekiştirir, ülke ekonomilerine zarar verir. Çocuk işçiliği, toplumsal eşitsizliklerin yalnızca nedeni değil, aynı zamanda ayrımcılıkla pekişen sonucudur. Türkiye dahil olmak üzere neredeyse tüm dünya ülkelerince onaylanan BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 32. maddesi, çocukların ekonomik sömürüden korunması gerekliliğinin altını çizmektedir. Milyonlarca çocuk, ne zararlı ne de sömürücü sayılabilecek kimi işlerde çalışarak ailelerine yardımcı olmaktadır. Ancak, UNICEF’in 2011 Dünya Çocuklarını Durumu raporuna göre gelişmekte olan ülkelerde 5-14 yaş grubundan yaklaşık 150 milyon çocuk, başka bir deyişle bu yaş grubundaki toplam nüfusun yüzde 16’sı çeşitli işlerde çalıştırılmaktadır.” dedi.

‘YAŞANAN GELİŞMELER RAĞMEN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR’

Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş 16. ekonomisine sahip olmasına rağmen son 20 yılda yaşanan birçok gelişmeye rağmen çocuk işçiliği ile mücadelenin devam ettiğini söyledi. Karasu, şunları söyledi: “2006 yılına ait son Türkstat verilerine göre Türkiye’de 6-17 yaş grubunda olup çalışan 958 bin çocuk vardır. Bu verilere göre tarım kesiminde 392 bin, sanayide 271 bin, 294 bin çocuk ticaret ve diğer hizmetlerde çalışmaktadır. Bu çocukların yarısından biraz azı, ailelerinin tarım arazilerinde, dükkanlarında veya diğer işlerinde ücretsiz olarak çalışmaktadır. Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasında en önemli araçlardan biri olarak kamuoyunda duyarlılık geliştirme etkinlikleri her yıl Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde gerçekleştirilmektedir. UNICEF bir yandan çocuk işçiliğinin kültürel olarak kabullenilmesini ortadan kaldırılmasını desteklerken, diğer yandan ailelere alternatif gelir kaynakları, çocuk bakım merkezlerine, kaliteli eğitime ve koruyucu hizmetlere erişim sağlayacak stratejilere ve programlara da destek vermektedir.”

Valilik önünden başlayan ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ yürüyüşü karayollarında son buldu. Çeşitli döviz ve pankartlar açan çocuklar ise çocuk işçiliğine tepki gösterdi. Öte yandan yapılan yürüyüşe Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hamdullah Karasu, öğrenci velileri ve çok sayıda çocuk katıldı.

Çocuk Işçiliği Ile Mücadele Için Yürüdüler

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler