HABER

Çocuk işçiliğinde somut veriler için anket

SİNOP (İHA) - Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ofisi, "Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılması Projesi" kapsamında Sinop'un Boyabat, Durağan ve Saraydüzü ilçelerinde anket çalışması başlattı.

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen "Türkiye'de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi" kapsamında, Sinop il genelinde başlatılan çalışmalar sürüyor. Somut verilere ulaşmak için gerçekleştirilecek anketle ilgili çalışmalar, Durağan İlçe Halk Kütüphanesi'nde yapılan toplantıyla start aldı. Toplantıya Proje Araştırma Uzmanı Bengi Uğuz, İl Anket Koordinatörü Rıza Çağatay, Proje İl Koordinatörü Mehmet Zenci ve 15 anketör katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Proje İl Koordinatörü Mehmet Zenci, projenin 7 pilot ilde uygulandığını hatırlatarak, en kötü biçimde çocuk işçiliğinin tarım, sanayi ve sokak olmak üzere 3 kısımda ortaya çıktığını söyledi. Hedef kitlelerinin 6 ila 17 yaş arası grup olduğunu kaydeden Zenci, "Anketimiz bir ay sürecek. Bu gibi çalışmalarda başarıya ulaşmanın en büyük şartı gönüllü çalışmalardır. Toplumumuzun sosyokültürel oluşumundan dolayı Uzakdoğu ülkeleri ve Moldova gibi ülkelerde çocukların fuhuş olayına zorlanması bizde görünmüyor. Çünkü bizim çocuklarımız genelde 18 yaşına kadar ailelerinin yanında kalıyorlar. Bu da çocukların korunması açısından çok önemli. Özellikle Durağan'ı pilot bölge seçmemizin sebebi, bölgemizde tuğla fabrikalarına emeği kiraya verilen çocuklarımız, Bafra'ya çiftliklere çalıştırılmak için emeği kiraya verilen çocuklarımız ve özellikle sokakta ayakkabı boyacılığı yaptırılan çocuklarımızın çokluğudur. Bu mücadelemizde kolluk kuvvetleri veya cezalar yardımıyla başarılı olamayız. Ne zaman çocuklarımızın bu şartlarda çalıştırılmasının yanlış, günah ve suç olduğunu toplum olarak özümsersek, o zaman bu mücadelede başarılı oluruz. Biz bu kapsamda Sinop il ve ilçelerinde şu ana kadar 120 öğrencimize hizmet verdik" diye konuştu.

İl Araştırma Uzmanı Bengi Uğuz ise, görevlerinin hane hane gezerek sorular sormak ve ellerinden geldiğince hane sahiplerine olayın özünü anlatmaya çalışmak olduğunu söyledi. Uğuz, "Çocukların emeğinin kiraya verilmemesi konusunda özellikle anketörlerimizden özverili çalışma rica ediyorum" dedi.

İl Anket Koordinatörü Rıza Çağatay da, bu tip toplantıların önemine değinerek, anketörlerin gittikleri evde çok düzeyli çalışma yapacaklarını söyledi. Anketörlere seslenen Çağatay, "Herhangi bir tartışmadan kaçının. Haneleri birlikte ziyaret edin. Günlük düşündüğümüz 30-35 ankettir. Sizler Boyabat, Durağan ve Saraydüzü ilçelerinde bulunan köylerde bu çalışmaları yapacaksınız. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler