SAMSUN (İHA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, güneş ışınlarının çocukların kemik gelişimine büyük yararı olduğunu söyledi.
Çocukların kemik gelişimi için D vitaminine büyük gereksinimleri olduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, "Deride bulunan D vitamininin aktif olmayan formu güneş ışınlarının etkisiyle harekete geçerek aktif formlara dönüştüğü karaciğer ve böbreğe gelir. Çocuğun sağlıklı büyümesi için aldığı gıda ne kadar önemliyse, güneş ışığı da o kadar önemlidir. D vitaminin yetersizliği raşitizm hastalığını geliştirir. Bu hastalığın belirtileri ise bıngıldağın geç kapanması, dişlerin geç çıkması, oturma ve yürüme gecikmesi ile aşırı baş terlemesidir" dedi.
Çocukların çok sıcak ya da çok soğuk olmayan havalarda, günde en az 2 saat kadar dışarı çıkarılarak güneş ışığından yararlandırılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Küçüködük şunları söyledi: "Kışın rüzgarsız havalarda en uygun güneşlenme vakti öğle saatleridir. Kış aylarında oda yeteri kadar sıcaksa ve rüzgar da yoksa pencerenin camları açılmak suretiyle çocuğa güneş banyosu yaptırılabilir. Yaz aylarında 2-3 aylık olan bir bebek rüzgarsız günlerde çıplak olarak güneşte tutulmaya başlanabilir. Ancak baş ve gözleri korumak için çocuğa güneş başlığı giydirilmelidir. Yazın güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 saatleri arası güneşe çıkarılmamalıdır."
"GÜNEŞ ALTINDA UYUTULMAMALI"
Güneş banyosuna ilk gün 2 dakika ile başlanması ve her gün 2'şer dakika artırmak suretiyle en çok 30 dakikaya kadar çıkılmasını öneren Prof. Küçüködük, "Bu süre aşılmamalıdır. Bebeğe şapka ve fanila giydirilmeli ve kesinlikle güneşin altında uyutulmamalıdır. Daha büyük çocuklar yaz aylarında çıplak olarak 45 dakika güneşte tutulabilir" diye konuştu.
Çocuğun uzun süre güneşlenmesinin deride kızarıklığa, acıma hissi oluşmasına, çok etkinmiş bölgelerde cildin su toplamasına, baş ağrısı, kusma ve ateş ile seyreden güneş çarpmasına neden olabileceğine de dikkat çeken Prof. Dr. Küçüködük, sözlerini şöyle bitirdi: "Bu durumlarda doktora başvurulmalıdır. Güneş çarpmasında çocuğun cildi soğuk ve nemli ise gölgede serin bir yere yatırılıp ateşi düşene kadar soğuk suya bastırılmış bezlerle vücuda kompres uygulanmalı."