HABER

Çocuk sahibi olunamamasının sebebi erkek mi?

Çocuk isteyen çiftlerin 1 yıl korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamamaları durumuna infertilite(kısırlık) ismi verilir.

Çocuk sahibi olunamamasının sebebi erkek mi?

İnfertilitenin sebebi % 50 erkeğe ait faktörlere bağlı iken, %50‘si de kadına ait faktörlere bağlıdır.

Erkeklere bağlı infertilite sebepleri birkaç kategoride sınıflandırılabilir. En sık tespit edilen erkek faktörü varikoseldir. Varikosel tüm erkeklerin %15’ inde görülürken, kısırlık sebebiyle başvuran hastaların % 40’ında tespit edilir.

Varikosel, testis çevresinde yer alan ve pleksus pampiniformis ismi verilen toplardamar yumağındaki damarların genişlemesine denir. Bu damar yatağındaki kan birikimi testis torbası içerisindeki sıcaklığın normalden daha yüksek düzeyde olmasına yol açar, buna bağlı olarak sperm üretimi testislerde etkilenir ve sperm üretimi bozulabilir. Varikoseli olan hastalarda sperm sayı ve hareketi azaldığı için infertilite (kısırlık) durumu ortaya çıkmaktadır.

Varikosel ameliyatı, mikrocerrahi yöntem kullanılarak genişlemiş toplardamarların(venler) bağlanması ve kesilme ile gerçekleştirilir. Mikroskop kullanılmadan da yapılan varikosel ameliyatlarında testisi besleyen arterin korunması zordur, mikroskop kullanılması ile arter korunmakta ve testis hasarı önlenmektedir.

Erkeğe ait diğer infertilite sebepleri azoospermi(menide hiç sperm olmaması), oligospermi(menide düşük sperm sayısı ), astenospermidir(spermde düşük hareket ve şekil bozukluğu). Meni miktarının düşük olduğu ejakülatuvar kanal ile ilgili sorunlarda ayrı bir grubu oluşturur.

Menide sperm hiç görülmemesi (azoospermi) meni kanalının tıkalı olması veya testiste üretimin olmamasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu grup hastada genetik testler, hormon testleri yapılarak sebep net olarak ortaya konulur.

Hormonal bozukluklarda çocuk olmamasında önemli bir sebeptir. Hormonal bozuklukların bir kısmı hormon tedavisi ile düzeltilebilmekte ve aileler çocuk sahibi olabilmektedirler. Hipogonadotropik hipogonadizm adı verilen hormonal bozukluğu olan hastalar hormon takviyesi ile çocuk sahibi olma şansını yakalayabilmektedirler. Bu hastalarda sperm sayısı çok düşük veya menide hiç sperm yoktur(azoospermi).

Meni kanallarının tıkalı olması durumunda tıkanıklığın ortadan kaldırılması ile infertilite düzeltilebilir. Bir grup hastada ise testisten alınan sperm yardımı ile mikroenjeksiyon yöntemi kullanılarak tüp bebek işlemi yapılabilir.

Op.Dr.Murat ÇELTİK

Doktorlar merkezi

Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :3 Nişantaşı İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

www.muradceltik.com

www.facebook.com/opdrmuratceltik

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler