HABER

'Çocuk suçlular'ın infazına tepki

LONDRA (İHA) - Uluslararası Af Örgütü, çocuk suçluların idam edilmesinin, uluslar arası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirterek, "Bir çocuğun hayatının, ne yapmış olursa olsun, bir kalemde çizilip atılamayacağını" savundu.

Merkezi, İngiltere'nin başşehri Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) yayımladığı raporda, 2003'ten bu yana, çocukken işledikleri suçlar sebebiyle Çin, İran ve ABD'de 6 kişinin idam edildiği; Pakistan, Filipinler ve Sudan'da da çocuk suçluların infazı beklediği bildirildi.

ABD'nin, çocuk suçluların idam edilmesini açıkça onaylayan ve uluslararası hukuka göre bunu yapmaya hakkı olduğunu iddia eden tek ülke konumunda bulunduğuna dikkat çekilen raporda, Scott Allen Hain'in, 3 Nisan 2003 günü, 17 yaşında işlediği bir suç yüzünden idam edildiği, o günden beri çok sayıda çocuk suçlunun infazının da, Yüksek Mahkeme'nin görüşmelerinin sonucuna kadar askıya alındığı kaydedildi.

Raporda, 13 Ekim'de sözlü tartışmaları dinleyecek ABD Yüksek Mahkemesi'nin, 16 ve 17 yaşındaki suçlulara ölüm cezası verilmesinin Anayasaya aykırı olup olmadığına dair kararını 2005'in ilk yarısında vermesinin beklendiği vurgulanarak, "Bu tür infazlar uluslararası hukukun ihlalidir. Çocukken işledikleri suçlar nedeniyle kişilerin idam edilmesine karşı oluşan uluslararası konsensus, genç insanların büyüme ve değişme potansiyeli olduğunun yaygın kabülünü yansıtmaktadır. Bir çocuğun hayatı, ne yapmış olursa olsun, bir kalemde çizilip atılamaz. Aslolan anlayış, çocuk suçluların topluma yeniden dahil olabilme potansiyelini sonuna kadar

değerlendirmek olmalıdır. İdam ise bu anlayışın reddidir" ifadesine yer verildi.

ÇİN'E İNFAZ ELEŞTİRİSİ

Uluslararası Af Örgütü raporunda, Çin ve İran'daki çocuk suçluların infazları da eleştirildi. Çin'de her ne kadar yasalar uyarınca, suçu işlediğinde 18 yaşından küçük olanlar idam edilemezse de, mahkemelerin yaş tespitine özen göstermemeleri yüzünden çocuk idamlarının devam ettiği kaydedilen raporda, "8 Mart 2004 tarihinde idam edilen Gao Pan, 9 Ağustos 2001 günü, muhtemelen 18 yaşına girmeden önce işlediği bir suç nedeniyle ölüme mahkum edildi. Birbirinden farklı resmi belgeler ve farklı takvim sistemleri nedeniyle gerçek yaşıyla ilgili bir belirsizlik yaşandı" denildi.

Rapora göre, Gao'nun suçu işlediğinde 18 yaşında olduğunu ispatlamaya çalışan savcı, Gao'nun büyükbabası tarafından imzalanmış bir hane sakinleri kayıt belgesini mahkemeye sundu, ancak daha sonra bu belgenin sahte olduğu belirlendi.

Hebei Eyaleti Yüksek Halk Mahkemesi, Gao'nun avukatının, suçun işlendiği tarihte müvekkilinin henüz 18 yaşında olmadığını destekleyen 32 delili reddetti. Mahkeme ayrıca, Gao'nun ailesinin, gerçek yaşının ortaya çıkması için tıbbi muayene yapılması yönündeki isteklerini de geri çevirdi.

Raporda, İran'da 16 yaşındaki Atike Rajabi'nin 15 Ağustos 2004 tarihinde, Mazandaran eyaleti, Neka kent merkezindeki bir sokakta, 'iffete uygunsuz fiiller sebebiyle' asılarak idam edilmesi konusu da yer aldı. Rajabi'nin ölüm cezasını üç ay önce aldığı hatırlatılarak, "Duruşmalar sırasında yasal temsilci hakkı yoktu ve hakim elbisesini ağır bir dille eleştirerek azarladı. Atike Rajabi'nin hem suçu işlediği, hem de yargılanma boyunca akıl hastası olduğu iddia edildi. Atike Rajabi'nin ulusal kimlik kartı 16 yaşında olduğunu belirtmesine rağmen, Mazandaran Adliyesi infaz sırasında yaşının 22 olduğunu duyurdu" denildi.

En Çok Aranan Haberler