Çocuklarınızıiyi yetiştirme konusunda şüpheleriniz olursa,ara verin ve bu listeyi gözden geçirin.
Onu her zaman kucaklayın ve 'seni seviyorum'deyin
Özellikle yeni anneler yenidoğanbebeklerinine dokunmaya korkarlar. Dokunmak enaz beslenme kadar yararlıdır. Son dönemlerdebebeğinize masaj yapmanın da çok yararlı olduğubelirtiliyor. Çocuklarınıza sık sık sarılmanızaranızda duygusal bir bağın oluşmasını sağlar.
Özellikle gece yatarken hikayeler okuyun,şarkılar söyleyin
Hikaye okumanın ve şarkılar söylemenin 2türlü faydası vardır. Hikayeler, çocuğunuzun dilgelişimine ve dile hakim olmasına yardımcı olur.Hikaye okurken hikayedeki tüm aksiyonlarlailgili, özellikle resimler üzerinden giderekçocuğunuzla konuşabilirsiniz. İkinci yararı daçocuklara gündelik yaşamını yapılandırmasıaçısından yardımcı olmasıdır. Düzenli olarakyatma vaktinde veya yemekten önce şarkısöylediğinizde bebeğiniz daha sonraki aşamayısezer. En son yapılan araştırmalara göreuzmanlar ailelerine, bebeklerini yatırmadanyarım saat önce banyo, masaj sonrasında şarkıveya hikaye okumalarını öneriyor. Düzenli olarakbunu uyguladığınızda bebeğiniz üçüncüsünderutine alışacaktır. Bunun karşılığında bebeğinizgeceleri daha rahat uyuyacak ve daha azuyanacaktır.
Bebeğinizle o konuşmaya başlamadan sohbetedin
Bebeğiniz doğduktan sonra kendiniz vehayatta bilmesi gerektiğini düşündüğünüz herşeyhakkında onunla konuşun. "Ben senin babanım, buda senin annen. Annenin matematiği iyi değildir.İleri de ev ödevin olduğunda sana ben yardımcıolacağım" diyerek başlayabilirsiniz mesela..Sonrasın da dışarı çıkarken, "Şimdi üzerinideğiştireceğiz, daha sonra yürüyüşe çıkacağız,daha sonra alışverişe gideceğiz, daha sonra öğleyemeği için geri geleceğiz" diye belirtin.Büyüdüğünde birlikte ne yapacağımızı biliyorolacak. Bebeğiniz dili ağlayarak öğrenmeyebaşlar. Bu dönem oldukça kritiktir. Onunlailetişim kurmanın bir yolunu bulmalısınız. 'Çokaçsın anlıyorum. Güzel, bir dakika beklersenhazır olması bir saniye sürecek' diyerek onakelime ve konseptleri öğretebilirsiniz.Bebeğinizin rutin bir yaşamı olursa ağlamayacakve kendini güvende hissedecektir.
Bebeğinizi övün
Onu övmeniz kendine olan güveniniyapılandırmak için iyi bir yoldur. 8-9 aylıkdönemleirnde onun yaptıklarını alkışlayaraközgüven kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Ona yürüme tarzızı öğretin
Çocuğunuza'teşekkür ederim', 'lütfen'sözcüklerini telkin etmek her ikiniz içindeharika olacaktır. Sizin çocuğunuzun yaptığızararların farkında olduğunu anlamanızı sağlar.'Anneciğim, çikolatalı süt alabilir miyim?'dediğinde yetişkinlerin dünyasın adapte olduğunuanlarsınız. Çocuğunuz neyi isteyipistemeyeceğini, hareket sınırlarını anlayacak veterbiyeye saygı duyacaktır.
ANNE OLMAYA HAZIR MISINIZ
TESTİ ÇZÖMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çocukların sanatsal dünyasını keşfedin
Çocuğunuzun yaratıcılığını sağlamlaştırmakiçin ona güzel şeyler söyleyin. Övgü sizindışınızdaki kişilerden de gelebilir. Çocuğunuzunyaptıklarını övmek onu yeni şeyler yapması içincesaretlendirecektir.
Bebeğiniz ağlamasına yanıt verin
Özellikle 3 yaş civarında çocuklar çokağlarlar ve aileleri onların şımarıklıkyaptıklarını düşünerek üzülürler. Hiç kimseşımarık çocuk istemez. Dünyanın güvenilir vegüvenli olduğunu hissetmeleri sağlamak sizinişiniz. İlk yıllardaki şımarıklıkları içinüzülmeyin. İlk doğum gününden sonra ağlamanınona birşey kazandırmayacağını öğretin.
Düzenli olarak pediatristinize başvurun
Çocuğunuzun gelişimi, varsa sorunlarıhakkında düzenli olarak pediatristinizlegörüşün. Bu ziyaretler doğrultusunda çocuğunuzhakkındaki endişeleriniz ve huzursuzluğunuzdankurtulacak, dolayısıyla çocuğunuz da kendinidaha rahat hissedecek.
Diğer çocuklarla iletişim kurmasını sağlayın
Çocuğunuzun oyun gruplarına katılarak diğerçocuklarla paylaşmayı öğrenmesini sağlayın.Çocuklar 2 veya 3 yaşlarını dolduruncaya kadardiğer çocuklarla oynamak istemezler. Onun diğerçocukların da iyi olduğunu anlamasını sağlayın.Oyun oynarken yanında durmayın, onugörebileceğiniz fakat onun bunu bilmediği biryerden çocuklarla nasıl anlaştığına bakın.Çocuğunuzun yaşıtlarından daha çok sizinle olmakistediğini ve ayrılmakta zorlandığınıdüşünüyorsanız onun diğer çcouklar veyetişkinlerle daha fazla bir arada olmasınısağlayın.
Özel günlerde birlikte olmaya ve kutlamayaözen gösterin
Çocuklar rutin ve tekrarı sever. Doğum günüşarkıları, kekleri, hediyeleri onlarıheyecanlandırır. Aslında tüm bunlar onunarkadaşları ve aile büyükleri ile bir aradaolmasını, onları tanımasını ve sosyalleşmesinisağlar.