Türkiye İstatistik Kurumu’nun sağlık araştırması önemli ayrıntıları ortaya koydu. Araştırmaya göre geçen yılın son 6 ayında, 0 -6 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 31,6 ile üst solunum yolu enfeksiyonu en yaygın görülen hastalık oldu. 15 ve daha yukarı yaştaki her 100 kişiden 17’si ise obez, 33’ü fazla kilolu olduğu belirlendi.
TÜİK’in araştırması 0-6, 7-14 ve 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yaşadıkları hastalık/sağlık problemlerinin yanı sıra 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin tansiyon, kolesterol ve kan şekeri profilleri ile beden kitle indeksine ait bulgulara da yer verdi. Çocukların yüzde 25,5’inde ishal, yüzde 9,6 ile bulaşıcı hastalıklar, yüzde 9,4 ile kansızlık, yüzde 7,8 ile ağız ve diş sağlığı sorunları en sık görülen hastalıklar oldu. Türkiye geneline bakıldığında hastalık görülen erkeklerin oranı, kadınların oranından daha yüksek çıktı.
HER 100 ÇOCUKTAN 24’ÜNÜN DİŞİ ÇÜRÜK
Araştırmanın alan uygulamasından önceki son 6 ay içinde; 7-14 yaş grubundaki her 100 çocuktan 24’ünde ağız ve diş sağlığı sorunları bulunuyor. Bunu; yüzde 14,2 ile enfeksiyöz hastalıklar, yüzde 13,3 ile göz ile ilgili sorunlar, yüzde 5,6 ile cilt hastalıkları ve yüzde 4,7 ile beslenme ile ilişkili hastalıklar takip ediyor. Oranlara kent-kır ayrımında bakıldığında kırsal yerlerdeki cilt hastalıkları oranının kentsel yerlerden daha yüksek olduğu gözlendi. Kırda ve kentte cilt hastalıkları problemi yaşayan kadınların oranı erkeklerin oranından yüksek.
GENÇ VE ORTA YAŞLILARDA BEL FITIĞI
Sağlık araştırmasında 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 16,4’ü bel bölgesi kas iskelet sistem problemleri yaşadığını beyan etti. 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerden kronik hastalık/sağlık sorunu yaşadıklarını belirten bireylerin verdikleri yanıtlara bakıldığında en yüksek ilk 5 hastalık grubunu sırasıyla; bel bölgesi kas iskelet sistem problemleri, hipertansiyon), romatizmal eklem hastalığı, mide ülseri ve kireçlenme oluşturdu.
Türkiye genelinde oranlara bakıldığında kadınlardaki oranların erkeklerden yüksek. Kent ve kır ayrımında ise her bir hastalık grubunda hem erkeklerde hem de kadınlarda kırdaki oranlar kentteki oranlardan daha fazla çıktı.
EN AZ BİR KERE TANSİYON ÖLÇÜMÜ
15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 47,6’sının tansiyon ölçümünü yaşamları süresince en az bir kez yaptırdığı ortaya çıktı. Yaşamları süresince kolesterol ve kan şekeri ölçümlerini en az bir kez yaptıranların oranı sırasıyla yüzde 28,5 ve yüzde 30,2.
Erkeklerde fazla kilolu veya obez olanların oranı yüzde 50,5 iken kadınlarda bu oran yüzde 49,4. Kentsel ve kırsal alanlarda yaşayan kadınlarda obez oranı hemen hemen eşit çıkarken, her iki yerleşim yerinde de erkeklerin obez oranından yüksek. Fazla kilo grubunda ise erkeklerin oranı kadınların oranından fazla çıktı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz