Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan bir araştırmaya göre gelişmiş ülkeler arasında Hollanda çocuklar için en iyi yaşanabilecek ülke. İki yıl önce 11. olan Almanya ise 8. sıraya yükseldi.
UNICEF'in fakirlik, güvenlik ve eğitim kriterlerine göre 21 sanayileşmiş ülkede yaptığı bu araştırma sonucunda iki yıl önce ikinci sırada olan Danimarka'nın bu yıl 7. sıraya gerilemesi dikkat çekti. İsveç ise bir sıra yükselerek ikinci oldu. Finlandiya, Norveç, İspanya, İsviçre ve Danimarka'dan sonra Almanya geliyor. Listenin sonundan ise yine İngiltere ile ABD yer aldı. İki yıl önce en sonuncu olan İngiltere ile ABD yer değiştirdi.
Federal Aile ve Çocuk Bakanı Dr. Kristina Köhler, UNICEF Almanya Başkanı Regine Stachelhaus ve Berlin Humboldt Üniversitesi'nden Prof. Hans Bertram, başkent Berlin'deki federal basın evinde "Almanya'daki çocukların durumu- 2010 raporu"nu basına tanıttı. UNICEF Almanya Başkanı Stachelhaus, Almanya'nın orta sıralarda kalmasından memnun olmaması gerektiğini belirterek, "Yapılacak çok iş, kapatılacak çok açıklar var. Özellikle yalnız annelerin fakirliğe maruz kalma konusu üzüntü kaynağı. Siyasi icraatlar bu annelere ulaşmıyor." dedi.
Raporu hazırlayan bilim adamlarından Prof. Bertram ise Almanya'da çocukların cesaretlendirilmek yerine olası tehlikelerle korkutulduğuna dikkat çekti. ABD'nin sıralamada sonuncu olmasına rağmen çocuklara "Sen bunu başarırsın!" diye güven verildiğine dikkat çeken Prof. Bertram, şunları söyledi: "Almanya'da ise her türlü olumsuzluklar açılanıyor. 'Başarısız olmayasın, dikkat et!' sloganı daha çok yaygın."
Hıristiyan Demokrat Birlik Partili Aile Bakanı Köhler ise Almanya'da ailelere yönelik yapılan yeni reformların meyve vermeye başladığını söyledi. Babalara doğum izni konusunda olumlu tepkiler alındığına değinen Köhler, yalnız anneler konusunda da çalışmalar devam ettiğine belirtti.
UNICEF'in araştırmasına göre yalnız anne ve babaların çocukları fakirliğe maruz kalıyor. Tek ebeveynle büyüyen 2 milyon çocuğun 700 bini diğer çocukların ihtiyaçlarının ancak yüzde 60'na tekabül eden parayla geçiniyorlar. 350 bin çocukta ise bu oran yüzde 50'nin altında. Yalnız çocuk yetiştirenlerin fakirliğe maruz kalma konusunda son 12 yılda bir değişiklik yaşanmadığına dikkat çekildi.