HER YAŞTA CİNSEL EĞİTİM Bana hastalarım ne zaman çocuklarımızla cinsel konularda konuşmaya başlamalıyız diye sorduklarında verdiğim cevap, "şu anda konuşuyor olmalıydınız" şeklinde. Bu soru akla geldiğine göre çocuk anne babasına cinselliği ile ilgili sorular sormaya, sinyaller göndermeye başlamış demektir. Çünkü çoğu anne baba karşı taraftan böyle mesajlar almadıkça cinselliğe dair konulara değinmekten kaçınıyor.
"BÜYÜK KONUŞMA"
Hemen herkes o "büyük konuşmanın" yapılacağı günün gelmesini endişe ile gözlüyor. Aslında her şeyin tek seferde anlatıldığı bu tür konuşmalar hem anne baba hem de çocuklar için rahatsızlık verici anlara kolaylıkla dönüşüyor. Doğrusu, anlatılacakları zaman yayıp çocuk küçük yaşta iken onun anlayacağı şekilde net ve doğru bilgiler verme fırsatlarını iyi değerlendirmek.
KONUŞULABİLİR ANNE VE BABALAR
Cinsel eğitimde iki önemli amaç var; birincisi çocuğunuzu cinsellik konusunda doğru ve ilk elden bilgiler ile donatmak, ikincisi onların "konuşulabilir anne-babası" olmak. Bu ikinci amaç en az birincisi kadar önemli, çünkü iletişim içinde olmak onları çevresel tehlikelerden korumak ve doğru, sağlıklı, aklı hür, vicdanı hür evlatlar olarak yetiştirebilmek için şart.
SAĞLIKLI CİNSEL KİMLİK ÖNEMLİ
Sizin kızınıza gelince duyduğu merak kendi cinsel kimliğini fark etmeye başlamış bir çocuk için çok doğal. Çocuklarınızın sağlıklı bir cinsel kimlik geliştirmeleri onların gelecekteki başarısının ve mutluluklarının anahtarıdır. Büyürken bilinmezler içerisinde korku ile bocalayan bu genç insanlara en büyük yardımı yine anne ve babası yapabilir.
ÇOCUKLARLA İLETİŞİMDE İPUÇLARI
Aşağıdaki ipuçları belki çocuklarınızla cinsel konularda sağlıklı bir iletişim kurmakta size yardımcı olabilir.
1. Cinselliği anlatırken yaşamımıza anlam katan kültürel ve sosyal değerlere dair güzel örnekler verin
2. Çocuklarınızı normal olduklarına onları ikna edin, çünkü hepsi farklı olduklarından endişe ederler
3. Özgüvenlerini kazandırmak üzere iyi yönlerini vurgulayın, yeteneklerini ödüllendirin
4. Özel yaşamlarına saygı gösterin
5. Cinsel organlar için küçüklüklerinden itibaren doğru isimler verin
6. Bir yakının hamileliği, gazetedeki AIDS hastalığı yada bir dizdeki ilişki gibi fırsatları çocuğunuza bir şeyler öğretmek için kullanın.
7. Kendi toplumsal değerlerimizin başkalarınki ile farklı olabileceğini ve davranışların bu kriterler içinde sergilenmesi gerektiğini anlatın
8. Korkutmanın bir işe yaramadığını bilin
9. Kısa, kesin, dürüst ve basit cevaplar verin
10. Bir sorunun cevabını bilmiyorsanız kabul edin ve doğru cevabı bulmak üzere güvenilir kaynaklara başvurun.
11. Soruları nasıl soruluyorsa öyle cevaplayın, altlarında başka anlamlar aramayın
12. Çocuklarınıza her an size danışabilecekleri güvenini verin
13. Onlar sormasa bile siz onlara ne düşündüklerine ve ne bildiklerine dair sorular sorun
14. Beden dilinin, ses tonunun ve yüz ifadesinin söylenenleri destekler şekilde olmasına özen gösterin
15. Çocuklarınızın içinde yaşadığı dünyayı anlamaya çalışın; hangi baskıları hissediyorlar, neyi normal diye kabul ediyorlar? Unutmayın farklı dünyalarda yaşıyorsunuz.