HABER

Çocuklar silah altına alınmayacak

WASHINGTON (İHA) - ABD, çocukların silah altına alınıp gönderilmesini yasaklayan BM anlaşmasını onayladı. 18 yaşın altındaki çocukların silah altına alınmasını yasaklayan anlaşmayı şimdiye kadar 45 ülke onayladı.

Amerikan resmi kaynakları, Pentagon'un, bu anlaşmayı onaylayabilmek için askeri birliklerle ilgili kurallarda değişiklik yaptığı ve 18 yaşından küçüklerin çatışma bölgelerine gönderilmemesi için "mümkün olan tüm önlemleri" aldığını açıkladı.

Orduya alınma yaşının 17 olduğu ABD daha önce, yaş sınırı konusunda bu anlaşmaya karşı çıkıyordu. ABD, Körfez savaşı, Somali ve Bosna'daki operasyonlara 17 yaşındaki askerleri de göndermişti. Bu ülkede orduya katılma yaşı yine 17 olarak kalmakla birlikte, bu gençlerin ailelerinin onayının alınması gerekiyor.

BM Genel Kurulu'nda 25 Mayıs 2000'de onaylanan anlaşma, 12 Şubat 2002'de yürürlüğe girmişti. Anlaşmayı bugüne kadar 111 ülke imzaladı. BM Çocuk Fonu UNICEF, dünya çapında 40 ülkede yaklaşık 300 bin çocuğun silah altına alındığını açıklamış, çocukların silah altına alınması uygulamasının, özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde yaygın olduğunu belirtmişti. Uluslararası Af Örgütü'nün 2000 yılı raporuna göre dünyada 300 binden fazla çocuk asker var ve 29 milyon çocuk, dünyada savaşın içinde yaşıyor. Rapora göre, Angola, Burundi, Gine, Sierra Leone, Somali ve Sudan gibi ülkeler başta olmak üzere, sadece Afrika kıtasındaki çatışmalarda kullanılan 18 yaşın altındaki çocuk askerlerin sayısı 120 bini aşıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler