Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Çocuklar Soykırımdan Böyle Kaçırılmışlardı. 1938-1939 Yılları Arasında Nazi Almanyası'ndan Kurtarılan Çocukların Fotoğrafları Sizi Çok Üzecek.

Bu çocuklar büyüdüklerinde Nobel ödüllü insanlara, dönemlerine liderlik eden sanatçılara ve bilim adamlarına dönüştüler. Anne ve babalarınıysa devlet terörü ve savaşlar yüzünden bir daha hiç göremediler.

Çocuklar Soykırımdan Böyle Kaçırılmışlardı. 1938-1939 Yılları Arasında Nazi Almanyası'ndan Kurtarılan Çocukların Fotoğrafları Sizi Çok Üzecek.

9 - 10 Kasım 1938, Yahudi soykırımının başlangıcı niteliğinde olan, Kristallnacth adı verilen olayla dünya tarihine kazındı.

9 ve 10 Kasım 1938'de Almanya ve Avusturya'da Yahudiler'e ait evler ve iş yerleri yakıldı, yıkıldı. Nazi destekçisi sivillerin ve polisin bir arada gerçekleştirdiği olaylarda en az 91 Yahudi öldürüldü, on binlercesi tutuklanarak kamplara gönderildi.

Olaydan hemen sonra Britanya Yahudileri dönemin İngiltere başbakanı Chamberlain'den yardım isteğinde bulundular; yardımın konusu 'evsiz ve ailesiz kalan Yahudi çocuklar'dı.

Kindertransport adı verilen kurtarma operasyonu, soykırımla aynı anda, işte böyle başladı.Soykırımdan kaçırılan ilk grup, yanan Berlin Yetimhanesi'ndeki 196 çocuktu... BBC'nin acil durum yayınıyla bulunan bakıcı ailelerin yanına yerleştirildiler.

Berlin'in yanan yetimhanesinin çocukları, Kristallnacth'tan yalnızca 3 hafta sonra İngiltere'ye varmayı başardılar. İlk grubu takip eden 9 ay boyunca, Almanya, Avusturya, Polonya ve Çekoslavakya'dan sayıları 10.000'e yaklaşan çocuk daha İngiltere'ye getirildi, bakıcı ailelerin yanlarına yerleştirildi.

Bu çocukların, kriz sona erdiğinde ailelerinin yanlarına dönmeleri planlanıyordu. İşler planlandığı gibi yürümedi.
Evlerinden, ailelerinden kopmak zorunda olan çocukların en büyükleri 17 yaşındaydı. En küçükleri ise henüz 3!

Bakıcı ailelerin sayısı yetmeyince bu çocukların bazıları yaz kamplarına, bazıları da hostellere yerleştirildiler. Bakımları ve eğitimleri devlet tarafından üstlenildi.

Kriz geçmedi, İkinci Dünya Savaşı ile daha da büyüdü. Bu çocuklar ailelerini bir daha hiç göremediler... Aralarında sonradan Nobel Ödülü kazanacak olan Arno Penzias ve Walter Kohn da vardı. 1939. İngiltere'ye transfer edilen bazı çocukların belgeleri...

2 Aralık 1938. Dovercourt Yaz Kampı'nda bir çocuk mülteci...

Bu kız çocuğunun adı Josepha Salmon. 8 yaşındaydı.

Fotoğraf 2 Aralık 1938'de çekildi.
Josepha Salmon, elinde oyuncak bebeği ile Dovercourt Yaz Kampı'na gitmeye çalışıyordu...17 Aralık 1938. Dovercourt Yaz Kampı'nda eğitim gören bir çocuk mülteci.

Çocuk yaşta yaşadığı korkunç tecrübelerden sonra, Alman çocuğun İngiltere'deki ilk günü, ilk uykusu.

Aralık 1938. Kız çocuğunun gözlerinden her şey anlaşılıyor...

Aralık 1938. Yaz kamplarındaki çocuklar...

Yemek sırasındayken,

Müzik dersindeyken,

Oyun oynarken...

11 yaşındaki Viyanalı Otto Busch, koruyucu ailesinin yanında...

Ocak 1939.ve öğretmenlerinin elini tutan, 7 evsiz ama parlak gelecekli çocuk daha...

En Çok Aranan Haberler