Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin çocuklar için çok önemli olduğunu belirterek, "Çocukları yetişkinlerden farklı kılan en önemli özellik, sürekli büyüme ve gelişme süreci içinde olmalarıdır. Bu süreç, beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel etmenler, sosyo-ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır. Bunların arasında en önemlisi de kuşkusuz beslenmedir" diye konuştu. Büyüme ve gelişmenin çocuğun temel sağlık göstergelerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, "Kalıtsal özellikleri ve çevresel etmenleri kontrol etmemiz, her zaman mümkün olmasa da bilinçli bir beslenme ile daba sağlıklı, mutlu, verimli ve uzun bir yaşama doğru, çocukluktan başlayan doğru beslenme alışkanlıkları kazanarak adımımızı atabiliriz" şeklinde konuştu. Okul çağındaki çocuk ve gençlerin, hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle, besin öğelerine olan gereksiniminin yaşamının diğer dönemlerine oranla daha fazla olduğunu kaydeden Akdağ, bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanarak, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu bildirdi. Çocuk ve gençlerin, genellikle hatalı beslenme alışkanlıklarına sahip olduğuna dikkat çeken Akdağ, şunları söyledi:
"Öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimi bu uygulamaların başında yer alıyor. Çocukluk dönemindeki bu hatalı beslenme uygulamaları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır. Gerek ailede gerekse okulda beslenme eğitiminin yetersiz verilmesi, hatalı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasının nedeni olmakladır. Böylece erken yaşlarda kazanılan alışkanlıkların ileriki yaşlarda değiştirilmesinde zorluklarla karşılaşılmaktadır".
Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda büyüme ve gelişmenin geri kaldığı, enfeksiyon hastalıklarının sık ve ağır seyrettiğini ifade eden Akdağ, "Bu çocuklarımızda, demir eksikliği anemisi başta olmak üzere vitamin ve mineral yetersizlikleri görülür. Özellikle bu dönemde kalsiyumun az tüketimi, ileriki yaşlarda görülen osteoporoz (kemik erimesi) için risk faktörü oluşturmaktadır" diye konuşu. Okul çağındaki çocuklara da seslenen Bakan Akdağ, "Sabah kahvaltısını mutlaka yapın. Her öğünde 4 temel besin grubundan besin tüketmeye özen gösterin. Süt içme alışkanlığını edinin, sebze ve meyve tüketin. Günde en az 8-10 bardak sıvı tüketin. Günde en az 2 kez diş fırçalayın. Temiz ve mikropsuz besin tüketin. Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamadan yemeyin. Açıkta satılan yiyecekleri satın almayın. Ellerinizi yemekten önce mutlaka yıkayın, unutmayın ki kirli eller pek çok hastalık mikrobu taşımaktadır. Hareketli olmaya özen gösterin, ilginizi çeken bir spor dalı ile uğraşın" diye konuştu.