Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru Yeliz Öz, Bakteriyel aktiviteden kaynaklanan, küçük çocuk ve ergenlerde oldukça sık görülen ağız kokusu büyük sıkıntılara neden olabileceğini söyledi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru Yeliz Öz, çocuklarda ve özellikle ergenlerde ağız kokusu genellikle ağzın gerisinde, burun ve dişlerde meydana gelen bakteriyel sorunlardan kaynaklandığını belirterek, “Bebeklerde veya çocuklarda mide ile yemek borusu arasındaki mesafenin kısalığı, refluye oldukça sık rastlanması nedeniyle ağız kokabilmektedir. Yine diş ve ağza yeterince bakım yapılmaması da ağız kokusuna neden olan faktörler arasındadır” dedi.
Dr. Yeliz Öz, alerjilerin, tekrarlayan soğuk algınlıklarının, kronik sinüs enfeksiyonlarının ağız kokusuna neden olabileceğini, ayrıca diş çürükleri, diş etlerinin iltihaplanması, bademciklerde biriken yemek parçacıkları ağzın kokusuna neden olduğunu ifade etti.
Geniz etinin büyümesi, alerjilerin ağızdan nefes almaya yol açtığını ve bu şekilde ağız kokusuna neden olabildiğini belirten Öz, “Ağızdan nefes alma ağzın kurumasına yol açmaktadır, bu durumda tükürük salgısı ağzın içindeki bakterileri yıkama görevini yerine getiremez. Bu durumda ağız kokusu meydana gelebilmektedir. Ayrıca çocukların burunlarında herhangi bir yabancı cisim kalması bir iltihap meydana gelmesine neden olur. Bu iltihap koktuğu gibi burunda da akıntıya neden olur. Ayrıca ağız içerisindeki aft dediğimiz yaralar da ağız kokusuna sebebiyet vermektedir“ dedi.
ÜST SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARINA DİKKAT EDİN
Dr. Öz, çocuklarda görülen bademcik iltihapları, geniz eti, farenjitin de ağız kokusuna neden olduğunu belirterek, “Boğazda ağrı, kuruluk hissi, yanma, öksürük, yutkunurken zorlanma, halsizlik, ateş, burun akması farenjit belirtileridir ve bu belirtilerle birlikte ağız kokusunu hissetmek mümkündür. Ağız kokusunda oral olmayan nedenlerin de oluyor. Ağız kokusu yalnızca ağızdan kaynaklı olmayabilir. Karaciğer sorunları, sindirim sorunları, diyabetik sorunlar, antidepresan gibi ilaçlara bağlı olarak ağız kokusu meydana gelebilmektedir" diye konuştu.
AĞIZ KOKUSU ÖNLEMİNİ ERKENDEN ALIN
Dr. Yeliz Öz, ağız kokusunun giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Özellikle ağız sağlığına çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor ve uyarılarda bulunuyor. Diş ve diş eti problemlerini uzman bir doktor vasıtasıyla çözmek gerekiyor. Bunun yanında tükürük salgısının hareketlenmesi önemlidir. Ağız kuruluğu olmaması için gün boyunca bol su içilmelidir. Su içeriği bol olan sebze ve meyve tüketilmelidir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Dil üzerindeki bakterilerin temizlenmesi için dil raspası kullanılmalıdır. Portakal veya limon kabuğu emilmesi iyi gelebilir. Ayrıca alkol ve sigara kesin suretle bırakılmalıdır. Ağız kokusunun iç hastalıklarla ilgili olup olmadığı da muhakkak test ettirilmelidir. Kötü ağız kokusu çocuklarda belirgin bir şekilde hissediliyorsa üzerine gidilmelidir. Bu sorun basit bir sebepten dolayı olamayacağı gibi iyi araştırılmalı ve ciddi problemlere neden olmadan önlemi alınmalıdır. ”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz