HABER

Çocuklarda fıtık ve inmemiş testis

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Burak Tander, kasık fıtığı, su kesesi ve inmemiş testis (yumurta) hastalığının her 100 çocuktan 4'ünde görülebileceğini söyledi.

Çocuklarda fıtık ve inmemiş testis

OMÜ Şehir Polikliniği'nde düzenlenen "Çocuklarda Fıtık ve İnmemiş Testis" konulu seminere konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Burak Tander, çocuklarda sıklıkla görülen kasık fıtığı ve inmemiş testis konularında ailelere geniş bilgi verdi. Kasık fıtığı, su kesesi ve inmemiş testisin her 100 çocuktan 4 tanesinde görülebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Tander, "En sık yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde görülebilmekle birlikte her yaşta rastlanabilir. Anne, baba veya kardeşlerinde fıtık olan çocuklarda daha sıklıkla rastlanmaktadır. Anne karnında, yumurta ve testisin oluşumu sırasında kasık ile karın arasında bir kanal vardır. Bu kanal, normal bir insanda doğum öncesi kapanır. Bu kanal kapanmazsa, karın ile kasık arasında zayıf bir alan oluşur ve bu alana karın içi organlar (en sık barsak) girip kasıkta fıtıklaşma yapar. Fıtığın yeri, büyüklüğü ve sertliği, içeri girip girmemesi, eşlik eden bir inmemiş testis var mı, eşlik eden kusma, ateş, dışkı çıkaramama gibi yakınmalar var mı konularına dikkat ederiz.

Çocuklarda kasık fıtığının tek ve kesin tedavisi ameliyattır" dedi.Doç. Dr. Burak Tander, "Anne karnındayken, testis (erkek yumurtası) karnın içindedir, daha sonra, kasık kanalından geçerek torbalara iner. Bu iniş gerçekleşmezse 'inmemiş testis' denilen durum oluşur. İnmemiş testis saptanan bir çocuk 6 aylıktan büyükse hemen ameliyat edilmelidir ve her yaşta ameliyat edilebilir. Ancak 6 aylıktan küçüklerde, inmesi için bir süre daha zaman vermek uygun olur. İnmemiş testis tedavi edilmezse, kısırlık ve ilerde kanser riskini arttırır. Bazı hormonlar, testisin inmesine yardımcı olabilir. Ancak bu hormonların yan etkileri fazla ve başarı oranları çok düşüktür. Ameliyatın ise hem yan etkisi az hem de başarı oranı yüksektir. O nedenle günümüzde hormon, çok özel durumlar dışında, tedavide kullanılmamaktadır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler