Uzun süren halsizlik, yorgunluk, cilt solgunluğu gibi belirtiler anemi yani kansızlığa işaret edebiliyor. Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine sebep olan anemi; bebeğin yetersiz anne sütü alması ve demirden eksik gıdalarla beslenmesinden kaynaklanıyor. Uz. Dr. Gökçe Günbey Elemen, çocukluk döneminde görülen anemi hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kansızlık her yaşta görülebilen bir sorundur; ancak özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde daha sık rastlanmaktadır. Bu rahatsızlık kandaki hemoglobin miktarının yaşa ve cinsiyete göre normal kabul edilen değerlerin altında olması olarak tanımlanmaktadır.
Bebeklere inek sütünün erken verilmesi kansızlık nedeni
Demir eksikliğine bağlı anemi ülkemizin en önemli sağlık problemlerinden biridir. Demir eksikliği anemisinin Türkiye'de 6-24 ay arası süt çocuklarında görülme sıklığı %12-46 arasındadır. Bebeklere inek sütünün erken verilmesi demir eksikliği anemisi riskini artırabilmektedir. Bunun dışında B12-folik asit eksikliği ve Akdeniz anemisi ülkemiz için önemli anemi nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Okul başarısını da etkileyebilir
Çocuklarda aneminin sık görülen belirtileri halsizlik, yorgunluk ve soluk bir tene sahip olunmasıdır. Anemisi olan bebeklerde huzursuzluk, iştahsızlık, ağlarken katılma ve büyüme gelişmede duraklama görülebilir. Okul çağındaki çocukların aileleri, özellikle demir eksikliği anemisi varsa okul başarısında düşme, anlama ve algılama güçlüğü şikayetleri ile de doktora başvurmaktadır.
Anemi başka hastalıkların da habercisi olabilir
Kemik ve eklem ağrıları, lenf bezlerinde büyüme, karaciğer ve dalak büyüklüğü anemi ile birlikte lösemi ve kronik hastalıkların habercisi olabilir. Çarpıntı hissi, baş ağrısı, sık enfeksiyon geçirme, toprak, kağıt, buz gibi maddeleri yeme isteği, tırnaklarda şekil bozukluğu, iştahsızlık, tat alma duyusunda azalma, dilde ve ağız kenarlarında yaralar anemi ile bağlantılı olabilir.
Demirden zengin gıdaları tercih edin, çocuğunuzu çaydan uzak tutun
İlk 6 ayda tercihen anne sütü, anne sütü yoksa demir katkılı formül mamalar alınmalıdır. İnek sütüne 1 yaşından önce geçilmemelidir. 1 yaşından sonra ise günlük süt tüketimi 500 ml civarında tutulmalıdır. Çocuğun diyetine; ayına göre uygun şekilde demirden zengin et, yumurta, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller eklenmelidir. Çocuklara demir emilimini kolaylaştıran "mandalina, portakal" bol miktarda verilebilirken; demir emilimini azaltan "çay" verilmemelidir.