SAMSUN (İHA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, çocuklarda en çok hepatit A, hepatit B ve hepatit C hastalıklarının görüldüğünü belirterek, hepatitlerin gelişmekte olan ülkelerin önemli bir sorunu olduğuna dikkat çekti.
Dünyada yaklaşık 2 milyar insanın hepatit B virüsünü taşıdığı ve yılda bir milyondan fazla kişinin bu hastalıktan öldüğünün bilindiğini kaydeden Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, "Hepatit B virüsü anneden bebeğe, kardeşten kardeşe veya babadan çocuğa bulaşabilmektedir. Bulaşma genellikle kan yoluyla olmaktadır. Anneden bebeğe bulaştığında hastalığın kronikleşme riski yüksektir. Hepatit B aşı uygulamalarına rağmen anneden bebeğe geçen hepatit B enfeksiyonları günümüzde görülmeye devam etmektedir" dedi.
Hastalıktan korunmak için taşıyıcı anne bebeklerine hepatit B aşılaması yanı sıra uygun zamanda Hepatit B immün globülini yapmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kalaycı, "Ayrıca evlerde, kreş ve okullarda çocuklar için uygun lavabo ve gerekli temizlik maddeleri bulundurulmalıdır. Vücut sıvıları, yaralar ve kirli yerlerle temastan sonra el temizliğine dikkat edilmelidir. Diş fırçası ve tıraş bıçağı gibi vücut salgıları ile temas eden malzemelerin ortaklaşa kullanılmasından kaçınılmalıdır. Serum sızdıran açık yaralar sarılmalıdır. Kan veya tükürük bulaşan maddeler dikkatli bir şekilde temizlenmeli, kullanılmayacaksa plastik torbalar içine konularak atılmalıdır" uyarısında bulundu.