İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Dünya Sağlık Teşkilatı, yılda 17 milyon kişinin kalp hastalığına yakalandığını belirtiyor. Bu rakam, dünyadaki ölümlerin yaklaşık üçte birine eşit. 2020 yılında kalp hastalıklarının, dünyanın önde gelen ölüm ve felç sebebi haline geleceği tahmin ediliyor. Teşkilat, tedbir alınmazsa, kalp hastalıklarının 2030 yılında, her yıl 24 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açacağı konusunda uyarıyor.
Dünya Sağlık Teşkilatı danışmanlarından olan ve kalp hastalıkları üzerine kitap yazan Judith Mackay, Çin ve Japonya'da kilolaşma ve kolesterol oranının arttığını, kalp hastalıkları riskinin artık çocuk yaşlarda başladığını ifade ederek, "Dünya çapında 5 yaşının altında 18 milyon çocuk, aşırı kilolu. 13 ila 15 yaşındaki çocukların yüzde 14'ü, bugün sigara içiyor. Kazayla ölen çocuklarda yapılan otopsi sonuçlarında, hatta 2 yaşındaki çocuklarda bile, kötü huylu kolesterol izlerine rastlanıyor. Genç yaştaki insanların daha sağlıklı olduğu yönündeki düşünceler, artık maalesef gerçek değil" diyor.
Dünya Kalp Federasyonu da, çocukların gittikçe daha sağlıksız bir hayat tarzı edindiğini, bundan dolayı da, aşırı kilo, yanlış beslenme, sigaraya başlama ve hareketsizlik gibi, kalp hastalıklarına en çok yol açan etkenlere; erken yaşlarda daha fazla rastlandığını bildiriyor.
Dünya Kalp Federasyonu Başkanı Janet Voute, çocukların bu tehlikelerden korunması için, derhal birşeyler yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydediyor:
"Bütün bu etkenler, kalp hastalıkları yüzünden erken ölümlere yol açıyor. Gelecek nesillerin kurtarılması için siyasi iradenin devreye girerek, bu tehlikeyi bir an önce karşısına alması gerek. Devletler, önlenebilir hastalıkların yayılması konusunda, fazlasıyla ihmalkar davranıyor. Bundan en fazla da, zaten sorun yaşayan sağlık sistemleri zarar görüyor".
CENEVRE (İHA)