KADIN

Çocuklarda kekemelik neden olur?

Minik bebeğiniz artık büyüdü ve konuşuyor. Fakat bir sorun var gibi...

Çocuklarda kekemelik neden olur?

Çocuğunuzun konuşmasında akıcılık problemi olduğunu hissediyorsunuz veya bir kelimeyi söylerken zorlandığını görüyorsunuz. İşte tam da bu zaman da müdahale edilmiş bir kekemelik tedavisi ile çocuğunuzun konuşmasındaki akıcılık tamamı ile iyileştirilebiliyor.

KEKEMELİK NEDEN OLUR?

Çocukların 2 ve 4 yaşları arasında dil gelişimleri inanılmaz bir hızda seyrediyor. Bu zaman zarfında ortaya çıkabilen kekemelik; bir kelimeyi söylerken aynı yerde takılmak ve birkaç kere aynı yerde sayıklamak anlamına geliyor. Ve her dört çocuktan biri bu dönemde kekemelik sorunuyla karşı karşıya kalabiliyor.

KEKEMELİK NASIL ANLAŞILIR?

Uzmanlar kekemelikte önemli olan takılmanın tipi ve türü diyorlar. Çocuğun konuşma esnasında yaşadığı bazı takılmaları kekemelikten sayamayız. Çocuğun ilk konuşmaya başladığı zamanlarda düşünerek konuşması bazı kelimeleri tekrar etmesi veya cümle tekrarları kekeme olduğu anlamına gelmiyor. Ama bu durum zaman geçtikçe ilerler ve kalıcı bir hal aldığı görülmeye başlanırsa o zaman müdahale edilmesi gerekebilir.

KEKEMELİK TEDAVİSİNDE AİLENİN ROLÜ


• Eğer konuşma sırasında bloklar oluşuyor ve bloklar sık olmaya başladıysa vakit kaybetmeden derhal bir konuşma terapisti ile görüşülmelidir.

• Konuşma terapisti çocuğun konuşmasındaki bu kekemeliğin boyutunu ve kalıcı olma riskinin ne kadar olduğunu araştırır ve aileye bilgi verir.

• Eğer kekemeliğin kalıcı olma durumu yok ise 1 sene boyunca konuşma terapisti ile bu durum çözüme kavuşabilir.

• Aile çocuğunda kekemeliğin başladığını hissettiği ilk andan itibaren bunu asla çocuğa yansıtmamalı, kızmamalı ve tepki vermemelidir.

• Çocuk bu durumu fark ederse takılmalar yoğunlaşabilir, heyecanlanabilir ve durumun iyileşme süreci uzayabilir.

• Anne ve baba olarak ve aile yakınları olarak kekemelik sorunu yaşayan çocuğunuzla konuşurken sakin, tane tane ve anlaşılır şekilde konuşmalısınız. Her alanda ve her yerde olduğu gibi bunda da sizi örnek alacak ve sizin konuşma tarzınız onun rahatsızlığını etkileyecektir.

• Eğer kekemeliğin gittiğiniz konuşma terapistinin de onayı ile geçemeyecek veya geçmesi uzun sürecek bir kalıcılığı olduğu kanısına varılırsa o zaman çocuğunuzla sakince konuşmalısınız. Ona her şeyi gayet net ve açık bir şekilde anlatmalısınız. Bu durumu kabullenmesi ve belki de geçmesi için daha çok çabalaması açısından bu önemli bir noktadır.

En Çok Aranan Haberler