Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, anne ve babası şişman olan ailelerde çocukların da obez olma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu belirtti.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, vücutta yağ dokusunun aşırı miktarda olması ve yağ miktarının vücut kütlesine oranının artması olarak tanımladığı obezitenin çağımızın hastalığı olduğunu söyledi. Çocuğun anne karnında, 0-1 yaş arasında ve adolesan çağındaki beslenmesinde oluşan yağ hücre sayısının ilerideki kilosunu olumlu veya olumsuz etkilediğini belirten Yurdakul, “Erişkin dönemde obez olanların üçte birinde kilo çocukluk döneminde başlamıştır” dedi.
GENETİK GEÇİŞ
Sadece ebeveynlerden birinin şişman olması halinde çocukta obezite görülme ihtimalinin yüzde 40 olduğunu belirten Yurdakul, şöyle konuştu: “Kentsel ve modernliğin getirdiği yaşam ,çocuklarda fiziksel aktivitenin azalmasına, hazır yiyecek ve fastfood tüketiminin artmasına sebep olmaktadır. Televizyon ve bilgisayar başında geçen hareketsiz süreçte, abur cubur alımının artmasıyla da kilo da artmaktadır.” Yurdakul, obezitenin sağlık üzerindeki etkilerini şöyle sıraladı: “Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon, insüline bağımlı olmayan tıp 2 diyabet, safra kesesi hastalıkları ve karaciğer yağlanması, uyku apnesi, depresyon.”
ÇOCUKLARI SOSYAL HAYATTAN İZOLE EDİYOR
Obezitenin sosyal yaşam kalitesine etki ettiğini ifade eden Yurdakul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocukluk çağındaki obeziteyle ilgili başta gelen sorunlar akademik başarısızlık, kilo almasının veya verememesinin neden olduğu özgüven eksikliği çocukların sosyal hayattan izole bir yaşam sürmelerine neden olur. Aile içi ve arkadaşlarıyla fikir çatışmaları yaşayıp içlerine kapanır ve en yakınlarına öfkeli davranmalarına neden olur.”
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Yurdakul, kısa süreli kilo kaybının hedeflenmesi ve devamındaki matbu zayıflama diyetlerinin obezite kontrolünde yetersiz kaldığını söyledi.
Kilo kaybının kalıcı olması için beslenme davranışının düzenlenmesi ve takibi gerektiğini anlatan Yurdakul, obezite tedavisini şöyle anlattı: "Kişiye göre düzenlenmiş ve davranış kalıbı düzeltmeye dayalı bir beslenme programıyla tedavi daha etkili olmaktadır. İlk önce çocuğumuz neden kilolu; onun cevabını bulmak gerekiyor. Kan tahlili ve analizlerle belirlenen bu cevaptan sonra, hormonal veya yanlış beslenme sebep ne olursa olsun çocuğu zorlamadan, hırslandırmadan uzun süreli bir programa başlatmak gerekir. Çocuklarda tedavide anne baba desteği çok önemlidir. İlk önce anne baba olarak çocuğumuzdan ne beklediğimizi bilmek gerekir. Bu yaşta çocukların beyin ve fiziksel büyümesi devam ederken hızlı kilo vermelerini beklemiyoruz. Fiziksel büyümeleri devam ederken uzun vadede, vücut yağ miktarlarının düşmesi yeterlidir.”
AİLELERE ÖNERİLER
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, ailelere şu önerilerde bulundu:
”Çocuklarımıza yasaklar koyarak zararlı olduğunu düşündüğümüz gıdaları daha cazip hale getirmeyelim.Doyduklarını hissettiklerinde çocuklarımızı yemek yemeleri için zorlamayın. İster evdeki ister okuldaki atıştırmalık tercihlerini çocuğa bırakmayın. Eve aldığımız soframıza koyduğumuz atıştırmalıklarımızı doğru seçerek ve onları kendimiz de severek yiyerek çocuklarımıza örnek olun. Çocukların hepsi çikolatayı sever. Görünümü keyifli ve sağlıklı çikolata topları yapın. Kuru meyvelerden özellikle hurmayı cevizi veya bademi rondodan geçirin ve kakao koyup yuvarlayıp küçük toplar yapıp hindistan cevizine veya fındığa batırıp kürdanla da servis yapıp ilgi çekebilirsiniz. “
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz