HABER

Çocuklarda okul fobisi

İSTANBUL (İHA) - Koru Çocukevi Müdürü Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, okul fobisi olan çocuklara yaklaşımın özenli olması gerektiğini belirterek, "Çocuk bağımsız bir insan olarak değerlendirilmeli ve isteklerine saygı gösterilmeli" dedi.

16 Eylül'de yeni başlayacak olan öğretim döneminde yaklaşık 1.5 milyon öğrenci ilk kez okula gideceğini hatırlatan Dilek Kırcaoğlu, "Okula yeni başlayan çocuklar için de değişik nedenlere bağlı olarak okul fobisinin görülebilir. Okul fobisi zamanında fark edilip tedavi edilmediğinde, çocukların eğitim geleceğini olumsuz etkiler" diye konuştu.

Çocuklarda okulda oluşan yoğun sıkıntı ve huzursuzluk hissi nedeniyle okula gitmek istememe ve okulda yalnız kalamama ile ortaya çıkan korkuya okul korkusu adı verildiğine dikkat çeken Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, "Okul korkusunun çoğunlukla anneden ayrı kalma korkusuyla yakından ilgisi olduğunu görüyoruz. Çocuk anneden ayrı kalamaz ve annenin yokluğunda kendisine ve annesine zarar geleceği, kötü bir şeyler olacağı endişesini yaşar. Okul korkusu sıklıkla okula yeni başlayan çocuklarda görülür. Ancak daha ileri yaşlarda görülme ihtimali de var" dedi.

Okul fobisinin okul öncesi eğitim almış çocuklarda daha az görüldüğünü belirten Kırcaoğlu, "Okula gitmekten korkan çocuk genellikle baş ağrısı, mide bulantısı gibi birtakım hastalık belirtilerine sığınır. Annesinden ayrılması güçleşir, gerginleşir sık sık ağlar. Bu dönemde, çocuğu ikna etmeden okula gitmeye zorlamak sorunun ağırlaşmasına neden olur" ifadelerini kullandı.
Psikolojik Danışman Kırcaoğlu çocuğun bağımsız bir insan olarak değerlendirilmesi ve, isteklerine saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Aileye aşırı bağımlı, günlük ihtiyaçları tamamen annesi tarafından karşılanan çocuklarda, okul fobisini çok daha sık gözlüyoruz. Çocuk yeni bir sosyal ortama uyum sağlamakta zorlanıyor,en ufak bir güçlükte annesinin ya da babasının yanında olmasını istiyor. Oysa biz verdiğimiz okul öncesi eğitim ile kendine güvenen, arkadaşları ile sağlıklı ilişkiler kurabilen, yetkinlikleri doğrultusunda kendini geliştirebilen, çevresini iyi algılayan çocuklar yetiştiriyoruz." diye konuştu.

Okul fobisinin kronikleşmeden tedavi edilmesinde ailenin yaklaşımı büyük önem taşıdığını dile getiren Dilek Kırcaoğlu, "Evimizdeki buzdolabı, televizyon gibi cihazları seçerken bile en son teknoloji olmasına özen gösteriyoruz. Hayatımızın en değerli varlıkları çocuklar da tüm bunlardan çok daha fazla özeni hak ediyor. Eğitim de çok önemli bir bilim dalı ve sürekli kendini yeniliyor. Bu yüzden çocuğunuzun eğitiminde okul öncesi eğitimden başlayarak yenilikleri takip eden kurumlarla birlikte olmaya özen gösterin" dedi.

Kırcaoğlu ebebeynlere tavsiyelerini şu şekilde sıraladı:

"- Çocuğunuzu öğretim yılı başlamadan önce, mutlaka okulunu ve sınıfını ziyarete götürün, mutlaka öğretmeniyle tanışmasını sağlayın,
- Çocuğunuzu okula başlamadan önce doktor kontrolünden geçirin özellikle işitme ve göz muayenelerinin yapılmasını sağlayın, eksik aşılarını tamamlayın.
- Her sabah düzenli olarak kahvaltı etmesini sağlayın.
- Yakın çevresinden okula başlayacak başka çocuklar varsa okula birlikte gitmelerini organize edin.
- Okul alışverişini birlikte yapın, okula giderken çok sevdiği bir eşyasını yanına almasına izin verin, okuldan her dönüşünde çocuğunuza vakit ayırın ve o gün neler yaptığını dinleyin."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler