Güneş yanıkları, yaz ishalleri, böcek sokmaları ve düşme gibi kazalar yazın birçok çocukta görülebiliyor. Bu gibi olumsuz durumlardan çocuğunuzu nasıl koruyacağınızla ilgili ipuçları dosyamızda...
Güneş Yanığı
Güneş yanığında en iyi tedavi korunmadır. Cillte kızarıklık ve hassasiyet gibi hafif güneş yanıkları evde tedavi edilebilir. Ancak ciddi güneş yanıkları tıbbi tedavi gerektirir. Güneş yanığı eğer sadece deride kızarıklık ve ağrı hissiyle kendisini gösteriyorsa bu birinci derece bir yanıktır ve 24-48 saat kadar süren ağrı, deride gerilme, yanma hissi devam edecektir. Deriyi nemli tutacak kremler ve ağrıyı kesecek şuruplar tedavide kullanılabilir. İçi su toplayan kabarcıklar halindeki güneş yanıkları, melanoma gelişimi için risk faktörüdür. Çocuklara bol sıvı tükettirmeli ve güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Burun Kanaması
Güneşe ve sıcağa bağlı bir burun kanaması varsa, acil müdahale olarak soğuk su kompresiyle burnu yıkanmalıdır. Genellikle burnu kanayan çocuklara kafasını geri atmasını söylenir. Bu yanlış bir uygulama olup aksine, burnu kanayan çocuk kafasını öne doğru eğmeli. Burun kanatlarına mekanik baskı uygulamak gerekir. Eğer durmayan bir kanamaysa, hastanede burun tamponu konarak kanama durdurulmalıdır.
Yaz İshalleri
Bu tür vakaların yaz aylarında artmasının sebebi, ısı şartlarının mikropların üremesini ve gıdaların bozulmasını kolaylaştırmasıdır. Bu tür dışkılamaya neden olur. Yeşil dışkılama, bağırsak pasajının hızlandığının ve orta derecede bir ishalin göstergesidir. İshalin şiddetini belirleyen en önemli gösterge dışkılama sıklığdır. İshalin en önemli komplikasyonu aşırı sıvı kaybına bağlı dehidratasyondur ki, bulguları da 8 saat boyunca gözyaşı olmamaması ve idrar yapamama şeklinde gözlenebilir. İshaller birkaç gün ya da bir hafta sürebilir.
Böcek Sokmaları
Tatile çıkarken ya da çok sıcak yerlerde sineksavarları kullanmak gerekir. Kaplı alanda, sprey şeklindeki böcek öldürücü kimyasalların kullanılması küçük bebekler için zararlı olabilir. Özellikle bebekleri korumak için vücuda sürülen sineksavarlar değil, fişe takılan sineksavarlar kullanılmalıdır. Bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysiler tercih edilmelidir. Böcek sokmalarına karşı önlem almak için pencereler ince tül storlarla kaplanabilir, yine çocuk beşikleri cibinlik denen tülle korunabilir. Böcek, sinek ve arı sokmaları karşısında, evde ısırılan yere hemen karbonatlı su ya da kaşıntıyı kesen losyon sürülmelidir. Eğer çok şiddetli kaşıntı varsa yüzde 1'lik kortizonlu krem kullanılmalıdır. Kaşıntıyı azaltmak için on saniye parmakla baskı uygulanmalıdır. Buz uygulamak da iyi gelir.
Düşme, çarpma ve kazalar
Bisiklet, kaykay, paten gibi aktiviteler için başlık, dizlik, bileklik ve dirseklik gibi koruyucuların kullanılması olası kaza sırasında travama şiddetini belirgin ölçüde azaltacaktır. Travma sonucu vücudun bir yerinde kanama varsa öncelikle kanamanın yerini görebilmek için giysiler dikkatlice çıkarılır, gerekirse kesilir. Kanayan yer görülür ve üzerine temiz bir bez veya varsa steril tampon yerleştirilir. Kanama olan bölgenin üzeri sıkıca sarılarak elle baskı yapılır, kanama durdurulmaya çalışılır.