ANKARA (İHA) - Vücut dirençlerinin zayıf olması çocukları enfeksiyona karşı korunmasız hale getirirken, uzmanlar sanılanın aksine çocukların hastalanmasına yol açan en büyük nedenin soğuk değil havasız ortamlar olduğunu söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyonları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çocukların hastalanmalarının gerçek nedeninin havasız, kapalı ortamlarda yaşamak olduğunu belirterek, enfeksiyon bulaşmanın solunum yoluyla meydana geldiğini kaydetti. Miniklerin yakalandığı hastalıkların başında soğuk algınlığının geldiğini ifade eden Ceyhan, soğuk algınlığının çoğu zaman hafif seyrettiğini, belirtilerinin ise burun akıntısı, öksürük ve ateş olduğunu bildirdi. Çoğu zaman soğuk algınlığıyla karıştırılan gribin dikkat edilmezse ölüme bile neden olabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Ceyhan, şunları söyledi:
"Grip yüzde 3 oranında ölüme neden olan, yatmayı gerektiren ağır bir hastalıktır. Bademcik iltihabı da çocukların kreşten eve gelirken yanlarında getirdiği hastalıklardandır. Nedeni çocukların birarada bulunmasıdır. Büyük oranda tedavi gerektirmeyen, kendiliğinden geçen mikroorganizmalarla ortaya çıkar. Her enfeksiyonda ateş, öksürük vardır, ama sık nefes alıp verme varsa zatürreenin belirtisidir. Minik vücutlar, kışın solunum belirtisi vermeyen hastalıklara da kolayca yakalanabiliyorlar. Rota virüsü dediğimiz ishal, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, menenjit, beyin zarı iltihapları kış aylarında görülür. Bu tehlikeli virüslerden korunmanın iki kolay yolu var. Birincisi aşılama, ikincisi etkili el yıkama. Akan suyun altında ellerimizi, parmak aralarını ve parmak uçlarını ovup yıkıyoruz. Ellerimizi aşırıya kaçmadan belirli durumlarda yıkamak, korunmada en etkili yöntem. Mutlaka her tuvaletten sonra, yemeklerden önce ve sonra eller yıkanmalıdır."