Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı başlattığı Krivaya Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te 8.372 Boşnak katledildi.
Katliamda kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlandı.
Bosna Sırp ordusunun dışında katliama "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştı.
Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş, 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlemeye yetmemişti.
11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç, silahlarından arındırılmış kente girdi ve katliam başladı.
Srebrenitsa katliamı öncesinde bir kameraya konuşarak söylediği, "İşte 11 Temmuz 1995'te Sırp şehri Srebrenitsa'dayız. Büyük bir Sırp bayramı arifesinde iken bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Nihayet, yeniçerilere karşı ayaklanmasından sonra bu toprakta "Türkler"den intikam almamızın vakti geldi" sözleriyle faşist tavrını dünyaya göstermiştir.
Sırp askerler, Müslüman Boşnakları yollarda, dağlarda öldürdükten sonra cesetlerin kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak sayıları 64'ü bulan toplu mezarlara gömdüler.
Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımıdır.
Srebrenitsa, Avrupa'daki hukuksal olarak belgelenmiş ilk soykırımdır.
Katliamdan sonra "Sırp Kasabı" lakabını alan Mladiç 2011'de yakalandı.
6 Nisan 1991'de başlayan savaşta binlerce insanın öldürülmesinde, yüzlerce kadına tecavüz edilmesinde, yerleşim yerlerinin işgal edilmesinde, dini mekanların yok edilmesinin sorumlusu olan Mladiç, savaş sırasında Boşnak halkına karşı işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 16 yıldır tutuklama istemiyle aranmaktaydı ve 26 Mayıs 2011 gunu Sırp istihbaratı tarafından yakalandı. 31 Mayıs 2011 tarihinde de Lahey savaş suçları mahkemesine gönderildi.