BURSA (İHA) - Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Tarım, silah kazaları sonucu çocuk ölümlerinin arttığını belirterek, "Çocukların olduğu evde silah bulundurmamak, toplum açısından nihai hedef olmalıdır. Trafik kazalarına karşı alınan emniyet kemeri gibi önlemler silahlara karşı da alınmalı" dedi.
Prof. Dr. Tarım, barışçı çocuk yetiştirmek isteyen ailelerin, televizyondaki şiddet filmlerini izlettirmeyip, çocukların şiddet içerikli video oyunlarını oynamalarına izin vermemesi gerektiğini bildirdi.
Elektrik çarpması, zehirlenmeler, trafik kazası kadar silahla oyun ya da silah merakının da ölüm riski taşıdığını hatırlatan Prof. Dr. Ömer Tarım, "Bu nedenle trafik kazalarına karşı alınan emniyet kemeri gibi önlemlere benzer önlemlerin silahlara karşı da alınması gereklidir. Evde silah varsa çocuğun ulaşabileceği yerlerin uzağında olmalıdır. Silahlar aynı zamanda depresyon, alkol bağımlılığı ya da Alzheimer hastalığı gibi sorunları olan kişilerden de uzakta tutulmalıdır. Çocuklar doğal olarak meraklıdır ve keşfetmeyi severler. Eğer evde silah varsa boş olmalı, mermilerden uzakta olmalı ve kilitli tutulup anahtarı da sadece sorumlu erişkinlerin denetiminde bulunmalıdır. Çocuklarınıza bilmedikleri bir cisim buldukları zaman nasıl davranmaları gerektiğini belirtiniz. Onlara 'Dur, dokunma, uzaklaş, bir yetişkine söyle' gibi sözcükleri öğretin. Çocuğunuz başka bir evi ziyarete gidecekse o evde silah olup olmadığını, varsa uygun koşullarda saklanıp saklanmadığını araştırın" dedi.
Ergenlik çağındaki çocuklar ya da gençlerin çoğu zaman düşünmeden hareket ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Tarım, "Sinirlenince veya depresyondayken eğer silaha ulaşabilirlerse kendilerini öldürme veya kendilerine zarar verme ihtimali daha yüksektir. Depresyonda olan veya intihar düşünceleri olan ya da sorunlu bir ergenin yaşadığı evlerde kesinlikle silah bulundurmamak en doğru yoldur. Çocukların bulunduğu evde silah bulundurmamak toplum açısından nihai hedef olmalıdır. Çocuklar, çevrelerindeki erişkinlerin davranışlarını izleyerek öğrenir. Ebeveynlerin evde sakin bir ses tonuyla konuşmaları, sorunları hiddet ve fiziksel şiddet yerine tartışarak çözmeleri ve bütün insanlara saygıyla davranmaları gerekir. Barışçı çocuklar yetiştirmek isteyen aileler, çocuklarının televizyonda şiddet filmlerini izlemelerine, aynı temalar üzerine kurulu video oyunlarını oynamalarına ve oyuncak silahlarla oynamalarına izin vermemelidirler" diye konuştu.