HABER

Çocukları sünnet olacak ailelere uyarılar

Çocukları sünnet olacak ailelere uyarılar

DENİZLİ (İHA) - Uzmanlar, sünnet olacak çocukların ailelerini sağlık koşullarının uygun olması ve çocukların korkutulmaması konusunda uyarıyor.

Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Uzman Dr. Muzaffer Keçelioğlu, değişik yörelere ait sünnet merasimlerinin okulların tatile girmesiyle başladığını ancak sünnet olacak çocukların ailelerinin dikkatli olmalarını gerektiğini söyleyerek, "Sünnet olacak çocukların çoğunluğu ev ortamında ve steril olmayan şartlar altında sünnet oluyor.

Toplu sünnet kampanyalarında yapılan sünnetler ise daha da içler acısı ortamlarda yapılmaktadır. Sünnet olacak çocukların 3 yaşından küçük veya 6 yaşından büyük olması daha uygundur. Çünkü 3-6 yaş arası çocuklarda sünnet yapılması bazı çocuklarda psikolojik travmalara neden olabilir. Bu dönemde çocuklar cinsel organlarının tamamen kesileceğini zannederler. Bir de halk arasında "iğne yaptırırım" ve "pipini kestiririm" gibi korkutma yöntemleri çocukları daha da endişeli hale getirebilir" dedi.
Sünnet yapılmadan önce nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan Uzman. Dr. Keçelioğlu, "Sünnet olacak çocuklar sünnetten önce mutlaka muayene edilmeli ve sünnete engel durumunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çocuklara sünnetin yapılışı hakkında bilgiler verilerek onların bilinçlendirilmesi gerekir.

Halk arasında "Peygamber Sünneti" olarak bilinen idrar deliğinin altta veya üstte durumlarda kesinlikle sünnet yapılmamalıdır. Bu çocuklar bir Üroloji kliniğine yönlendirilerek ameliyatlarının yapılması sağlanmalıdır. İnmemiş testis, penis eğriliği, hidrosel, fıtık gibi cerrahi müdahale geçirmesi gereken çocukların sünnetleri aynı seansta yapılabilir. Sünnet bir cerrahi müdahale olup steril ortamlarda ve bu konularda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Nasıl ki ev ortamında ameliyat yapılamıyorsa mümkünse sünnette yapılmamalıdır. Her çocuk için ayrı steril setler kullanılmalıdır. Halk arasında kansız-bıçaksız sünnet olarak bilinen elektrokoterler ile sünnet yapılmamalıdır. Bu cihazlar çocuklarda kalıcı bozukluklara neden olabilirler. Sünnetin bilincinde olan çocuklar lokal anestezi ile sünnet olabilirler. Sünnetin bilincinde olmayan küçük çocuklarda mümkünse genel anestezi altında sünnet yapılmalıdır" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler