YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocukların Başarısında Kahvaltı Ve Beslenme Çantası Önemli Faktör

Yüz binlerce öğrencinin yeni öğretim yılına başlayacağı bu günlerde çocukların beden sağlığına da dikkat etmek...

Yüz binlerce öğrencinin yeni öğretim yılına başlayacağı bu günlerde çocukların beden sağlığına da dikkat etmek gerekiyor. Günün büyük bir bölümünü okulda geçirecek öğrencilerin, derslerinde başarılı olabilmeleri için aldıkları gıdanın öneminin büyük olduğu belirtiliyor.

Park Sima Sağlıklı Zayıflama Merkezi Limited Şirketi Genel Müdürü Gülşen Altın, hem bedensel hem de zihinsel enerji için dengeli sağlıklı bir beslenme planı yapılması gerektiğini kaydetti. Çocuklar için kahvaltının günün en önemli besini olduğunu vurgulayan Altın, kahvaltıda mümkünse taze sıkılmış bir bardak portakal suyu, yumurta, süt, peynir, zeytinin mutlaka yer alması gerektiğini ifade etti. Sağlıklı beslenme alışkanlığının küçük yaşta aileler tarafından kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Altın, anne ve babaların çocuklarının beslenme çantası için dikkatli bir alışveriş yapmasını önerdi.

Altın, şunları dile getirdi: "Hem bedensel hem de zihinsel enerji için dengeli sağlıklı bir beslenme planı yapılmalı. Kahvaltıda taze sıkılmış bir bardak portakal suyu, yumurta, süt, peynir, zeytin yer almalı. Tahin, pekmez, bal, fındık-fıstık ezmesi olabilir. Çavdar ekmeği ya da çok tahıllı ekmekler tercih edilebilir."

Obezitenin ve sağlıksız ayaküstü(fast food) beslenmenin salgın bir hastalık durumuna geldiğine dikkat çeken Altın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklarımızın damak tatlarını küçük yaşlarında sağlıklı seçeneklere yönlendirmeliyiz. Yoğun yaşamlarımıza rağmen çocuklarımıza mutlaka zaman ayırmamız gerekiyor. Öğrencilerimizin çikolata, bisküvi, hamburger, cips, kola gibi zararlı seçeneklerden uzak tutulması gerekiyor. Onların damak tatlarına uygun sağlıklı seçenekler mevcut. Anne soğuk sandviçleri, poğaça ve kekleri çocukları besin katkı maddelerinden sağlıksız beslenmekten uzak tutacak. Beslenme çantalarını kontrol ederseniz. Onun zevklerine göre yeni seçenekler de üretilebilir."

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

5- 13 yaş grubu çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişim sağlamaları için beslenme çantaları büyük önem taşıyor. Çocuğun okula giderken tercih edeceği besin doğrultusunda sağlıklı, kolay taşınabilir özelliklerde bir beslenme çantası hazırlanması tavsiye ediliyor. Gülşen Altın, şu tavsiyelerde bulundu: "Çocukların fiziksel, ruhsal ve zihinsel gelişimlerinin yaşlarına uygun olarak tamamlanabilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmeyi çocuklarınıza öğretmelisiniz. Sağlıklı bir beslenme çantası nasıl olmalıdır? Dengeli ve sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın en pratik yolu, her besin grubundan bir çeşit besinin yer almasıdır. Farklı besin gruplarından yiyecekler ekleyerek, çocuğunuzun dengeli, yeterli beslenmesini ve gereken vitaminlerle mineralleri almasını sağlayabilirsiniz."

DENGELİ BİR BESLENME ÇANTASI İÇİN ÖNERİLER

Gülşen Altın, bu konuda da şu tavsiyelerde bulundu: "Beslenme çantası: Kutu süt (200 ml), kutu ayran(150gr), kutu meyve suyu (200ml), karışık meyveli kuruyemiş (çekirdekli siyah üzüm, kuru dut, badem, fındık, fıstık, kuru kayısı, kuru incir, leblebi), taze meyve, anne kurabiyesi, anne poğaçası, anne sandviçi olmalıdır.

Çocuğunuzun öğünlerini ders ve tenefüs saatlerine göre planlamalısınız. Çocuklar her 2 teneffüste bir ara öğün yapmalıdır. Beslenme çantası içerisinde hazır gıdalar değil, evde hazırlanmış gıdalar konulmalıdır. Çocuk sabah uyandığında mutlaka sabah kahvaltısı yaptıktan sonra okula gitmelidir. Beslenme çantasında en önemlisi olan suyu koymayı unutmayın."

Bir günlük okul içi beslenme programı içerisinde 3 ara öğün, bir ana öğün yer almalıdır.
İlk öğün: 1 adet anne poğaçası
2. ara öğün: 1 orta boy taze meyve (örneğin elma, muz, mandalina gibi)
Öğle: Anne sandviçi ( 1 küçük boy çavdarlı sandviçi ekmeği arasına dilimlenmiş kaşar veya dana jambon veya hindi jambon, marul, domates )+ 1 kutu ayran (200ml)
3. ara öğün: 1 avuç karışık meyveli kuruyemiş + 1 kutu meyve suyu veya 1 anne kurabiyesi+ 1 kutu süt (200ml).

Şeker içeriği yüksek çikolata, bisküvi gibi besinler yerine istediği kadar karışık meyveli kuruyemiş tüketebilir. Bu yaş grubu çocukların oldukça hiperaktif olduklarını düşünürsek gereksinimleri karşılayacak hem besleyici değeri yüksek hem de çocukların zevkle tüketebileceği besinler olmalıdır. Çikolata, cips, bisküvi ve şeker gibi gereksiz kalori, doymuş yağ içeriklerinden uzak durulmalıdır.

Beslenme çantasında bulunması gereken bir grup süt ve süt ürünleridir. Uzun ömürlü UHT sütlerin tercih edilmelidir. Çünkü bu sütler kutuları açılmadığı sürece oda sıcaklığında da güvenle saklanabilirler. Aynı zamanda vücudunuz için gerekli olan kalsiyum ve riboflavinin en iyi kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir grubudur. Çocukların özellikle kemik ve diş sağlığı, büyüme ve gelişme, dokuların onarımı, sinir ve kasların düzenli çalışması, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir.

Her türlü meyve içeriğinin önemli kısmı sudur. Bu nedenle meyvelerin günlük enerji ve protein gereksinmesine katkıda bulunmasının yanı sıra, mineraller ve vitaminler bakımından son derece zengindir. Muz: Besin değeri ve potasyum açısından en yüksek meyvelerden biri olan muz, konsantrasyon gücünüzün artmasına destek sağlar.

Tahılların vücudun temel enerji kaynağıdır. Özellikle çocukların yoğun aktivitelerinde ihtiyaç duydukları enerjinin sağlanmasını destekleyici rolü vardır. Bu grup besinler; sinir, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler