HABER

Çocukların derdi büyük

ERZURUM (İHA) - Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nün web sitesinde yer alan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de 9 milyon çocuk yoksulluk sınırında yaşıyor ve her üç çocuktan biri yetersiz besleniyor. Çalışan çocukların üçte biri okula gitmezken, her gün 3 bin çocuk sigaraya başlıyor.

"erzurumemniyet. gov. tr"de yayınlanan bilgilere göre; Türkiye'de her gün 3 bin çocuk sigaraya başlıyor, 6 - 14 yaş grubundaki bir milyon çocuk çalışıyor. Bu çocukların yüzde 30'u okula gitmezken, büyük çoğunluğu sağlıksız koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyor. Beslenme bozukluğu nedeniyle çocukların, özellikle kırsal alanda yüzde 27'si bodur kalıyor, şehirdeki ve başka ülkelerdeki yaşıtlarına kıyasla çok daha kısa boylu oluyorlar.

Türkiye'de 9 milyon çocuğun yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtilen araştırmada, 500 bin çocuğun sokakta çalıştığına, her üç çocuktan birinin gelişme çağında yaşadığı beslenme bozukluğundan ötürü bedenen yeterli kadar gelişemediğine de yer veriliyor.

DÜNYA'DA DURUM Sitede; tüm dünya çocuklarının durumuyla ilgili bilgilerde veriliyor. UNICEF tahminlerine göre, dünyada 800 milyon çocuk kötü besleniyor. Fuhuşa itilen çocuk sayısı 2 milyon, terk edilmiş çocuk sayısı ise 80 milyon. Romanya'da bugün uyuşturucu bağımlısı 100 bin çocuk bulunurken, yalnız Brezilya Bazerio Şehri'nde 5 bin çocuk sokaklarda uyuşturucu satıyor. Dünya'da her üç saniyede bir çocuk ölüyor, hem de önlenebilir nedenlerden. Sadece son 10 yılda, iki milyon çocuk savaşlarda ölürken, yine bu savaşlar yüzünden 12 milyonu evsiz olmak üzere 7 milyon mülteci çocuk bulunuyor.

Öte yandan, Güney Afrika eski Devlet Başkanı Nelson Mandela ve eşi Graca Machel'in liderliğinde Dünya çapında küresel bir çocuk hareketi başladı. Türkiye'de, bunu destekleyen ülkeler arasında bulunuyor. "Çocuklar için evet deyin" sloganının kullanıldığı hareket, 10 zorunlu eylem öneriyor. Önerilen eylemler şunlar: Hiçbir çocuğu dışlamamak, öncelikleri çocuklara vermek, her çocuğa bakım sağlamak, AIDS'e karşı savaş açmak, çocuklara zarar verilmesini ve çocuk istismarını sona erdirmek, çocukları dinlemek, her çocuğun eğitim almasını sağlamak, çocukları savaştan korumak, çocuklar için Dünya'yı korumak, yoksullukla savaşmak ve çocuklara yatırım yapmak.

"YOKSULLUK VE İŞSİZLİK SÜRDÜKÇE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ DE SÜRECEKTİR" Sitede ayrıca, çocuklara yönelik tavsiyelerde bulunularak, sokaktaki çocukların rakamsal oranı da şöyle belirtiliyor:

"Yoksulluk ve işsizlik sürdükçe çocuk işçiliği de sürecektir. Ancak çocuk işçiliğinin sürmesi, yoksulluğu değiştirmemektedir. Zamanla sokağın sınırsız ve sorumsuz özgürlüğünü seçme gerçeği, sokakta çalışan çocukları sokak çocuğu olmaya doğru yöneltebilmektedir. Sokak çocukları ve sokakta çalışan çocuklar dilenciliğe, fuhuşa, uyuşturucu kullanmaya hazır çocuk ve gençler olarak her an suça yönelme riski taşımaktadır. Sokakta çalışan çocukların yüzde 56'sı ekonomik nedenlerle, yüzde 28'i ise istemedikleri için okulu bırakmışlardır. Sokakta çalışan çocukların annelerinin yüzde 92'si çalışırken, babalarının yüzde 21'i çalışmamakta ve yüzde 74'ünün ise sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Çalışan çocukların yüzde 37'si okula gitmezken, okulu bırakıp çalışanların oranı yüzde 71'dir. Okul, çalışmayı engelleyici bir faktör olarak görülmektedir. Çalışan çocukların yüzde 61'i kazancının tamamını, yüzde 25'i ise bir kısmını ailesine vermektedir."

İLK YORUMU SEN YAP ( 0 )

En Çok Aranan Haberler