HABER

Çocukların geçmeyen öksürüğü

Çocukların geçmeyen öksürüğü

Bugün önce, çocuğunun rahatsızlığından hayli dertli bir okurumun e-postasını özetleyerek vermek istiyorum.

Bu mektubu yayınlamamın sebebi, çok sık buna benzer mektuplar almam ve muayenehanemde neredeyse her gün bu tür hastalar görmem:

‘’Hocam selamlar ve saygılar sunarım. Benim 9 yaşında bir oğlum var. Sık sık bronşit oluyor ve akciğer enfeksiyonu geçiyor. Önce bir Tıp Merkezine götürdük. Balgamında tüberküloz mikrobu çıkmadığı halde PPD 14 mm olduğu için tüberküloz tanısı konuldu ve çocuğa 9 ay boyunca tüberküloz ilaçları kullandırıldı. Çocuğun şikayetleri geçmedi, o zamanlar 2 yaşında idi. Bizi başka bir yere de sevk etmediler. Biz de özel doktorları gezdik. Herkes bir şey söyledi.
Kimi uzamış akciğer enfeksiyonu, kimisi geçirilmiş tüberküloz, kimisi sinüzit dedi.
Ben en son bir üniversite hastanesinin göğüs polikliniğine götürdüm, orada tetkikleri yapıldı. Ciğerleri çok temiz çıktı. Gene tüberküloz mikrobu arandı, üreme olmadı. PPD normal çıktı. Astım ve alerji konsültasyonu istediler. Koluna ilaç damlatarak alerji testi yaptılar ve alerjisi olmadığı söylendi. Solunum fonksiyon testi yaptılar, o da normal çıktı. Tekrar göğüs polikliniğine döndük. Reflüden şüphelendiler, gastroya gönderdiler. Asit ölçümü yapıldı ve reflü de çıkmadı ve biz yine göğüse döndük. Tekrar bizi alerji ve astım polikliniğine gönderdiler ve orada solunum fonksiyon testlerinden sonra astım olduğunu söylediler. Oysa ki bir ay önce astım olmadığı yönünde bilgi vermişlerdi. Bunu kendilerine anlattım. O zaman gözden kaçmış olabilir dediler ve bize iki tane ilaç verdiler. Bunları şubat ayına kadar kullanıp tekrar gideceğiz kontrole ve bunları kullanırken çocuk yine hastalandı, ama bu sefer o kadar ağırlaşmadı.
Şaşırmış durumdayız. Bize yardım ve yönlendirmelerinizi bekler saygılar sunarım.’’

**GECE GELEN ÖKSÜRÜK

**

Bu çocukların başlıca şikayeti aylardan beri devam eden ve bir türlü geçmeyen öksürük. Öksürük geceleri daha fazla oluyor ve çocuğu uykusundan uyandırabiliyor. Koşmak, gülmek… öksürüğü tetikleyebiliyor. Hastaların çoğunda bu şiddetli öksürüğe karşılık hiç balgam olmuyor, ama bazılarında, az miktarda zor çıkan, yapışkan, köpük niteliğinde balgama rastlanabiliyor.
Hastalığın bir özelliği çocuğun gece yatar yatmaz boyundan ve saç diplerinden terlemesi. Bunun dışında çocuğun ne ateşi oluyor, ne halsizliği, ne de iştahsızlığı. Astımlılardaki gibi hırıltı ve nefes darlığı da görülmüyor.

Bu çocukların kullanmadığı öksürük şurubu, antibiyotik… kalmamış oluyor, içlerinde verem tedavisi görenlerin sayısı da az değil.

Ellerinden birkaç akciğer ve sinüs röntgeni mutlaka oluyor. Hatta akciğer tomografisi olanların sayısı da az değil. Bunlara okuyucumuzun çocuğunda da olduğu gibi, yapılmadık tahlil de kalmamış oluyor. Alerji testleri, solunum testleri, reflü incelemeleri, kan tahlilleri… Geçmeyen öksürük nedeniyle bronkoskopi yapılan çocuklar bile var.

**İSTANBUL BRONŞİTİ

**

Çocuklarda böyle uzun süre devam eden ve her türlü tedaviye direnç gösteren öksürüğe neden olabilecek hastalıkların başında, benim ‘’İstanbul Bronşiti’’ ismini verdiğim bir hastalık geliyor.

Bundan sonraki yazımda bu hastalığın nedenlerini, nasıl teşhis edildiğini ve tedavisinin nasıl yapıldığını anlatacağım.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi

ahmetrasimk@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler