HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocukların okulda başarısızlık sebepleri

Uzmanlar, 2004-2005 eğitim-öğretim yılının sona ermesinin ardından, sınıflarını geçen öğrencilerin tatil planı yapmaya başladıkların belirtirken, başarılı olamayanların ise, kendilerini mutsuz ve yetersiz hissettikleri için depresyon riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Çocukların okulda başarısızlık sebepleri

Memorial Hastanesi'nden Pedagog Dr. Melda Alantar, öğrenme güdüsüyle çocukların okul çağında okuma-yazma gibi etkinliklere yöneldiğini; ancak doğal öğrenme güdüleri olumsuz olarak etkilendiği zaman bilgiyi kavramak için çaba göstermediklerini kaydetti. Alantar, "Öğrenciler, okula ilişkin görevlerde başarılı olamayacaklarına inandıklarında, hiçbir şeyin değişmeyeceğini düşünerek çalışmayı bırakırlar. Öğrenme zorlaştıkça kolaylıkla engellenme duygusuna kapılırlar. Çaba göstermedikleri için öğrenmede başarı sağlayamazlar. Yeni bilgiler edinmenin heyecanını yitirirler. Başarının şansa bağlı olduğuna inanırlar. Yetişkinlerin tutumları ise, öğrencilerin akademik başarıya ilişkin inançlarını etkiler. Anne-babaların çocukların ilgi ve yeteneklerini göz ardı ederek, gerçekçi olmayan beklentiler içinde olmaları veya eğitime önem vermemeleri öğrenme güdüsünün azalmasına yol açabilir" dedi.

Dr. Alantar, ailelerin çocuklarının öğrenmeye karşı ilgilerini ve okul başarılarını artırabileceklerini belirterek, çocuğa adil davranılması gerektiğini ve çocukların sorumluluk kazanmak ve bağımsız olabilmek için makul bir disiplin anlayışına gereksinim duyduklarını kaydetti. Alantar sözlerine şöyle devam etti:

"Çocuğunuza evde sorumluluk üstlenmesini öğretin. Ev ortamında görevler vererek özdenetimini geliştirmesine yardım ederseniz, onu okul yıllarına da hazırlamış olursunuz. Çocuğunuzla okulu hakkında konuşun, okulda gerçekleştirilen etkinliklerle ilgilendiğinizi belli edin. Tüm aile bireylerinin katılabileceği, öğrenmeyi özendiren etkinlikler düzenleyin, örneğin müze ve tarihi kalıntıları ziyaret etmek gibi. Öğrenmenin önemli olduğunu düşündüğünüzü ona belirtin. Başarılar için olanak yaratın. Kendilerini yetkin hisseden çocuklar yeni bilgilere hevesle yönelirler. Evinizin sakin bir köşesini çocuğunuzun ödev yaparken gerekebilecek malzemeleri kolayca bulabileceği bir çalışma alanı olarak düzenlemesi için ona yardım edin. İlköğretim çağındaki çocuğunuzla birlikte her gün ödevlere ne kadar zaman ayıracağınızı konuşabilirsiniz. Günlük ödev yapma saatini belirleyin. Bu saat süresince diğer faaliyetler durmalıdır. Aşırı televizyon izleme, bilgisayar ve video oyunlarıyla ilgilenme gibi öğrenmeyi etkileyen etkinliklerin süresini kısıtlayın."

En Çok Aranan Haberler