YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocukların Yabancı Cisim Yutması

Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Dilek Polat, çocukların çevreyi tanımak ve onunla...

Çocukların Yabancı Cisim Yutması

Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Dilek Polat, çocukların çevreyi tanımak ve onunla ilişki kurmak için ellerine geçen objelerin öncelikle tadına bakmak için yuttuklarını söyledi.

Çocukların en sıkmetal para olmakla birlikte birçok malzemeyi yuttuklarını belirten Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Dilek Polat, "Çocuklar en sık metal para olmakla birlikte çengelli iğne, toplu iğne, nazarlık, anahtar, taş, kolye, yüzük, küpe, toka, raptiye, çivi, küçük oyuncaklar, oyuncak parçaları düğme, diş, şeftali ve kayısı çekirdeği ile belki en tehlikelisi ve giderek yaygınlaşan disk pillerdir. Çünkü bu piller günümüzde giderek bütün oyuncakların birer parçası haline geldi. Özellikle yutulduktan sonra yemek borusuna ve ince bağırsağa takılması ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olması bu grup yabancı cisimleri daha önemli hale getiriyor” dedi.

METAL DETEKTÖRLE TARAMA YAPILIYOR

Hastaların yüzde 50'sinin 2 yaşın altında, yüzde 85'inin ise okul öncesi yaşta olduğunu ve genellikle erkek çocuklarda biraz daha sık rastlandığını belirten Polat, "Yüzde 95 kaza ile yutulurken yüzde 5 yabancı cismin büyük kardeş tarafından çocuğun ağzına konulmaktadır. Genellikle hastalar ilk 24 saat içinde birisi tarafından yabancı cisim yuttuğu görülmüş olarak veya böyle bir şüpheyle başvururlar. Bu çocuklarda gerçekten yabancı cisim yutulup yutulmadığı, bulunduğu yerin tespiti radyolojik incelemelerle belli olur. Bazen radyolojik olarak görüntülenmeyen metal yabancı cisimlerde metal detektörleri de kullanılmaktadır. Hatta bazen röntgen çekilmesinden kaçınılan durumlarda basit ve zararsız olduğundan bu detektörler böyle bir öyküyle gelen çocuklarda tarama amaçlı da kullanılmaktadır” diye konuştu.

YUTULAN DİSK PİLLERİ İLK 4 SAATTE ÇIKARILMALI

Çocukların yuttukları yabancı cisimlerin tedavileri ile bilgi veren Polat, "Yutulan yabancı cisimlerin hemen hemen tümü kendiliğinden sindirim kanalını boydan boya geçerek dışkıyla atılsa da, bazı keskin uçlu cisimler sindirim kanalının bir noktasına takılıp kalabilirler. Daha künt ve yuvarlak cisimlerin atılması gecikse bile bu hastaların haftalar boyunca takip edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Buna karşılık batıcı özellikteki cisimlerin belli bir noktada 5 - 7 günden fazla yer değiştirmeden kalması ameliyatı gerektirebilir. Tedaviyi yutulan cismin künt, keskin, zehirli, zehirsiz oluşu büyüklüğü ve yerleşim yeri de yönlendirmektedir. Yemek borusuna takılı kalmış olan yabancı cisimler farkına varılmadığı takdirde yemek borusunda delinmelere, yemek borusu ve nefes borusu arasındaki fistüllere neden olurlar. Özellikle de en başında bahsettiğimiz disk piller yemek borusunda şiddetli tahriş ve yanığa neden olabileceğinden ilk 4 saat içerisinde çıkarılmalıdır. Yine midede ve duodenumda yani oniki parmak bağırsağında yer alan yabancı cisimler büyüklüklerine ve zehirli olup olmadıklarına göre endoskopik yöntemlerle çıkarılabilmektedir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler