Uzmanlar, otomobilde çocukların asla yalnız bırakılmaması gerektiğini belirterek, sıcak yaz günlerinde çocukların havasızlıktan boğulabileceğini ya da çeşitli kazalar yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
Uzmanlar, otomobillerde çocukların güvenliği için 7 hususun önemine işaret etti. Güvenlik koltuklarının bütün otomobillere uygun olmadığını ifade eden uzmanlar, iyi monte edilmemiş bir çocuk güvenlik koltuğunun kaza anında çocuğa zarar verebileceğini kaydediyor.
Emniyet kemerleri veya çocuk güvenlik koltuğu kilidinin otomobil koltuklarıyla her zaman uyuşmayacağını dile getiren uzmanlar, yapılan araştırmada çocuk güvenlik koltuğu kilidi bulunan otomobillerin 10 tanesinden sadece 3'ünün kolayca takılabildiğini açıkladı.
Otomobillerin bagajındaki eşyaların bir kaza anında tehlikeli oluşturabileceğinin altını çizen uzmanlar, "Çocuklar, uçuşan bisikletler, kayak takımları, yedek otomobil aküsü ve alet çantası gibi eşyalar yüzünden yaralanabilir. Otomobillerin dahili bagajında bir yük filesi kullanılmalı veya her türlü ağır eşyayı kopmayan sicimlerle bağlanmalıyız. Beslediğiniz hayvanları, güvenli bir şekilde oturtabileceğiniz veya yere koyabileceğiniz kafeslerin içinde taşıyın. Sırt çantaları ve küçük oyuncaklar sorun oluşturmamalı" dediler.
"KEMER DOĞRU TAKILMALI"
Emniyet kemerinin beli saran kısmının çocukların karnından geçebileceğini, bu durumun bir kaza anında ciddi organ hasarlarına yol açabileceğini vurgulayan uzmanlar, "Kemerin omuzdan geçen kısmı da benzer şekilde çocuğunuzun omuzları yerine çenesinden geçebilir. Daha da kötüsü, birçok çocuk omuzdan geçen kısmı arkalarına veya kollarının altına iter. Bu da kemerin bir kaza anında bedenin üst tarafını tutamamasına yol açar. Çözüm ise emniyet kemerinin bedenlerini doğru bir şekilde sardığından emin olmak için 4 ila 8 yaş grubundaki çocukların yükseltici koltuk kullanmasıdır. Eğer bir yükseltici koltuğunuz yoksa, hemen bir tane alın" uyarısında bulundu.
"ÇOCUKLARI ASLA ÖN KOLTUKTA OTURTMAYIN"
Çocukların asla ön koltukta yolculuk yapmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şu uyarılarda bulundu:
"Öndeki hava yastıkları hala bir tehlike kaynağıdır. Gerçi, üreticiler için 'smart' hava yastıklarını zorunlu hale getiren yeni kurallar var. Bu gelişmiş yastıklar, çocukların yaralanmasına yol açabilecek oranda büyümemesi için birkaç şişme aşamasına sahipler. Ayrıca ön koltukta bir çocuk oturuyorsa, yastığı devreden çıkarmayı mümkün kılan sensörleri de var. Bazı ebeveynler bu yeni teknolojinin, ön koltuğu arka koltuk kadar güvenli hale getirdiğine inanıyorlar. Yeni teknolojiye sahip hava yastıkları olsa da, arka koltuklar çocuklar için çok daha güvenlidir."
"CEP TELEFONU KAZA RİSKİNİ 4 KAT ARTIRIYOR"
Yolculuk esnasında cep telefonunun hatalı bir davranış olduğunu söyleyen uzmanlar, "Cep telefonuyla konuşurken ciddi bir kaza yapma ihtimalleri dört kat daha fazladır. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, kulaklık kullanmanın bu riski azaltmadığını ortaya koydu. Telefonda konuşma sürenizi azaltın. Konuşmalarınızı yola çıkmadan önce yapın. Eğer otomobil kullanırken telefonla konuşmak zorunda kalırsanız ve park etme imkanınız da yoksa, konuşmanızı kısa tutun. Otomobilde bebeğinizin ağlamasına dayanmak zordur. Ama bebeğinizle ilgilenmek için onu güvenli koltuğundan asla kaldırmayın. Çarpışmalar sırasında ölen bebeklerin neredeyse yarısı koltuğuna bağlı olmayanlardır. Çarpışmanın şiddeti öyle güçlüdür ki, bebeğinizi kucağınızda tutma şansınız olmaz. Bebeğinizin ilgiye ihtiyacı varsa, sürücünün otomobili güvenli bir yere çekmesini sağlamalısınız" dediler.
"ÇOCUKLARI ARAÇTA YALNIZ BIRAKMAYIN"
Otomobilin camından dışarı bakan çocukların cam açma-kapama düğmesine basarak boğulabileceğini de kaydeden uzmanlar, "Bu durum, anahtar kontakta ve bir kademe çevrilmiş dururken de olabiliyor. Kimi çocuklar, camları kapalı olan bir otomobilin içinde bırakıldıkları için güneş çarpmasından ölüyor. Arka koltukta bulunan bağlantı yoluyla bagaja geçerek de havasız kalabiliyorlar. Çocuğunuzu otomobilde yalnız bırakmayın. Bir an için gözünüzü ayırmak zorundaysanız, otomobil koltuğunda oturduğundan emin olun" dediler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz