SAMSUN (İHA) - Çocuğun en iyi şekilde konuşmayı öğrenmesi için bebeksi konuşma tarzından kaçınılması ve ihtiyacı olan bilgelerin düzgün ifadeyle verilmesi gerektiği bildirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Gül Güven, çocuğun konuşma sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli konuların olduğunu, basit ama önemli uygulamalarla bebeğin gelişimine büyük katkılar sağlanabileceğini söyledi.
"Bebeğinize bol konuşulan bir ortam hazırlayın" diyen Güven, "Sadece işaret, jest ve mimiklerle iletişim kurmayın. Bebek işaret kullanıldığı zaman konuşarak anladığınızı ifade edin. Bozuk, yanlış kelimelerini, karşınıza alıp ağız hareketlerinizi göstererek düzeltme yoluna asla gitmeyin. Bırakın çocuk dili istediği gibi kullansın. Siz doğrusunu sık sık tekrar edin. Bebeksi konuşma tarzı çocukları sevimli hale getirebilir. Ancak bu konuşmaların yetişkinler tarafından da aynı şekilde üretilmesi, çocukların yanlış ürettiği sözcükleri düzeltmesini engeller. Bebeksi sözcüklerini düzeltmeyin ama siz doğrusunu tekrarlayın" dedi.
Çocuğun konuşması ile anne ve babayı takip etmesi, söyleneni aynı şekilde tekrarlaması gibi beklentilerin içerisine girilmemesi gerektiğini dile getiren Güven, unutulmaması gereken en önemli olaylardan birinin çocuğun tekrarlaması için önce anlaması gerekliliğinin bilinmesi olduğunu kaydetti Böyle durumlarda çocuğun zorlanmaması gerektiğini ifade eden Güven, "Bu tür zorlama, umulanın aksine konuşmak yerine onu konuşmamaya yöneltecektir. Sorularını asla cevapsız bırakmayın. Baştan savma ve geçiştirici cevaplar vermeyin. Öğrenme sevgisini aşılayın, ihtiyacı olan bilgileri ona sağlayın. Oyunlarına ortak olun, beraber oyunlar oynayın. Oyun sırasında oyuncaklarla ve oyunla ilgili sürekli olarak konuşun. Uzun cümleler kurmayın. Sık tekrarlar ve kısa cümlelerle iletişim kurmayı deneyin. Tek fiilli iki ya da üç kelimeli cümleler seçin. Çocuğunuzun kişisel ve sosyal gelişimini en iyi şekilde sağlamaya çalışın. Komşularınızla, çevrenizdeki diğer kişilerle ya da arkadaşlarının, çocuğunuzu eleştirmesine izin vermeyin ve çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın" diye konuştu.
Çocuğun disiplini ile mutlaka ilgilenilmesi gerektiğini dile getiren Güven, "Bu katı, kuralcı daha çok dayağa dayalı bir eğitim sistemi demek değildir. Sevgi dolu, anlayışlı ve tutarlı davranışlarla yaklaşın. Çocuğa katı kurallar koymayın. Koyduğunuz kuralları çiğnemesine göz yummayın, daha önemlisi siz asla çiğnemeyin. Çocuğunuzun doğru davranışlarını, konuşma girişimlerini övgüyle karşılayın. Bir sonraki için güdülendirin. Ödülün mutlaka oyuncak ya da çikolata olması gerekmez. Saçını okşayın, sevip kucaklamanızda aynı etkiyi yapar" şeklinde konuştu.
İletişim kurmanın soru sormak ya da söyleneni tekrarlatmak olmadığını vurgulayan Güven, "İletişim sürecinde başlangıçta sizi anlamıyor ya da size yanıt vermiyor olabilir. Sürekli konuşarak ve anlatarak kuracağınız iletişim, bir süre sonra onun da ilgisini çekerek ve size özel olarak yanıt verme çabasına girecektir" dedi.