HABER

Çocukluk alerjileri yaşamı etkiliyor

Özellikle kentsel yaşantı şekli nedeniyle alerjik hastalıkların hızlı bir yükseliş gözlemlenmektedir.

Bunun sebebi, toplumsal ve yaşam tarzı değişiklikleri ile paralel olarak meydana gelmiştir. Bu çevresel değişiklikler alerjik hastalık için artan eğilimden sorumluları olduğu açık ortadadır. Amerika'da toplumun % 10 unda, Avrupa ülkelerinde %15 de , Türkiye'de değişik çalışmalarda % 9-20 arasında alerjik hastadan bahsedilmekle beraber gün geçtikçe bu rakamlar artma eğilimi göstermektedir.En çok çocukluk döneminde etkilenme ile gelişimsel gidişi ve yaşamı kötü etkilemektedir.
Op.Dr. Ahmet Şirin
Çoğu insanda, genellikle alerji bebeklik veya çocukluk döneminde görünür. Alerjik hastalıklar, çocuk kronik hastalıkları arasında ilk sırada yer almaktadır. Alerji hikayesi olan ailelerin çocuklarının alerjik olması daha muhtemeldir. Çocukların bazılarında da sonradan alerjide gelişebilmektedir. Çocuklarda alerji farklı şekillerde ortaya çıkabilir:
• Deri döküntüleri (atopik dermatit veya egzama)
• Astım
• Allerjik rinit (ayrıca "saman nezlesi" olarak da bilinir)
• Gıda alerjileri
Alerjik rinit (Saman nezlesi ) tüm çocukluk alerjilerinin içinde en yaygın olanıdır. Alerjisi olan çocukda, Burunda kaşıntı, hapşırma, burun akıntıları ve burun tıkanıklığı kaşıntılı sulu ve kırmızı gözler ve kronik kulak sorunları olabilir. Saman nezlesi Mevsimsel veya yıl boyunca olabilir, ateşe neden olmaz. Alerji yılın herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir. Erken çocukluk döneminde , toz akarları (mite), hayvan tüyü ve küf sporları bulunan kapalı ortamlara sürekli maruz kalınması genellikle kalıcı bir alerjik reaksiyon neden olabilir. Ağaçlar, çimenler ve yabani otlar , polen gibi alerjenler gibi nedenlerle alerjik rinitli hastaların sayısı özellikle kentsel alanlarda, son on yılda artmıştır. Ergenlik öncesi, kızlara göre erkeklerde iki katı fazla görülür, ancak ergenlik sonrası, kızlarda, erkeklerden daha biraz fazla görülür. Tedavi edilmediğinde astım şikayetlerine davetiye çıkarmaktadır.
Çocuğunuzun alerji sorunların erken tanımlanması yaşam kalitesini artıracak

Alerjik rinit de belirtiler nelerdir ?

Belirtileri allerjen sezonuna ve türüne göre değişebilir. Genellikle hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve gözlerde kaşıntı kızarıklık içerebilir. Yıl boyu süren tipinde , genellikle sürekli burun tıkanıklığı (kronik burun tıkanıklığı) görülür. Alerjene maruz kalan çocuklarda burun tıkanıklığını izleyen burun iltihapları görülebilir. Bu hastalarda, soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür ve daha uzun süre devam eder. Uyurken çocuğun burnunun tıkanması nedeniyle, burundan hava geçişi bloke olur. Özellikle ağız yoluyla nefes alıp verir. Buna bağlı olarak, geniz eti (adenoid) dokusunda büyüme ve yaşla birlikte bademciklerde irileşme ile sorunlar daha da kötüleşir. Sonuç olarak, şiddetli burunun tıkanması ve solunumun ağız yolu ile olması nedeniyle, horlama ve uykuda tıkanma ( Uyku apnesi) gibi uykuda solunum bozukluğu olabilir. Uyku bozuklukları, uykuyu alamama, gün içinde uyuklama gibi sorunlar, yatak ıslatma ve uyurgezerlik, dikkat dağınıklığı , sinirlilik, kötü okul performansı ve gündüz aşırı uyku hali gibi davranış değişiklikleri ile birlikte bu belirtiler verir. Ayrıca Burun tıkanıklığı ve ağız solunumu tedavi edilmezse, bunlar ileride yüz diş ve kemiklerin anormal değişikliklerine neden olabilir.

Burun tıkanıklığı neden alerji Erken tedavi edilmelidir.Erken tedaviler bu sorunların önleyebilir
Alerjiler kulak iltihabı sebebi olabilir ve işitme kayıplarına neden olabilirler. Kulakta sıvı birikimine neden olabilir. Çocuk konuşmayı öğrenme döneminde ise ve bu durumlar ortaya çıkarsa, kötü konuşma gelişimi ile sonuçlanabilir. Alerjiler kulakta boğuk duymalara ve dolgunluk hissine, kulak kaşıntılarına neden olabilir. Bu semptomları varsa Alerji açısından test ve ayrıntılı muayene yapılarak, alerjinin tedavisi dikkate alınmalıdır.
Alerjisi olan çocukların, bu alerjik rinit ile ilişkili sorunları nedeniyle okul devamsızlıkları ve okuldan geri kalma anlamına gelebilir. Okulda derse yeterince adapte olamama ve dikkat dağınıklığı görülebilir. Bu durumlar doğru teşhis ve tedavi ile çözümlenebilir.

Acil durumlar için Alerji veya astım eylem planı :

Çocuğunuz astım veya şiddetli alerjisi varsa, okul hemşiresi veya okul idaresiyle çocuğunuz için bir eylem planı yapıp, durumu ayrıntılı konuşulup , gerekli bilgiler paylaşılmalıdır. Ayrıca acil durumlarda çocuğun ilaca erişimleri ve acil merkezlere ulaşımı için bir eylem planı ve programlama planlanmalıdır.
• Astım ve beden eğitimi: Beden eğitimi ve spor çok çocuk için okulda günün büyük bir parçasıdır. Astımın veya alerjinin olması Bu faaliyetlerin ortadan kaldırılması anlamına gelmez çocukların doktor tavsiyesi alındıktan sonra herhangi bir spora katılmaları gerekir. Egzersiz ve spor sırasında hastalık kötüleşme gösterebilir. Çocuğunuzun denetlendiğinden ve takip ediliyor olduğundan emin olun. İlaçlarını almış olduğundan emin olun
• Toz tahrişe: Okulda, alerjik sorunları olan çocukların tebeşir tozu tahriş önlemek için karatahta uzak oturmaları gerekebilir. Sınıfların sık havalandırılması ve toz tutan kapalı zeminlerin ıslak paspaslarla tozlarından arındırılmaları gerekebilir.
• Okul temizliğinde kullanılan standart dışı, yoğun kimyasal içeren dezenfektan ve temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır.

Bebeklerde Gıda alerjisi:

Yenidoğan için en iyi gıda anne sütüdür. Ancak, bazı özellikle hassas bebek anneleri yemeklere ve yiyeceklere karşı alerjik reaksiyonları olabilir. Bu da süte etki edebilir. Bebekler için alerji test edilebilir. Annenin beslenmesinde bu gıdalar ortadan kaldırması çocuk için rahatlama sağlayabilir.
Bebekler büyüdükçe, onların beslenme ihtiyaçları değişmeye başladıkça ve katı gıdaların zamanı geldiğinde, doktorunuz size beslenme tarzı konusunda tavsiyeleri olacaktır.
İnek sütü çocuklarda alerjiye neden olabilir, ancak protein ve iyi bir kalsiyum kaynağıdır.Eğer çocuk bu tür alerjisi var ve eminseniz, Süt çocuğun diyetinden elimine edilmelidir. süt veya diğer süt ürünlerinin alımından sonra vücutta kurdeşen tarzı kırmızı döküntüler varsa alerjiden şüphe edilmelidir. Eğer çocuğunuzun süt alerjisi olabileceğinden şüpheleniyorsanız, alerjiyi doğrulamak için uygun testler yapmak ve çocuk alerji tedavisinde uygun düzenlemeler için doktorunuza danışınız.

Doktor muayenesinde sırasında ne olur?

Doktor önce çocuk, ev ortamı, olası riskler ve hastalık bulgularının ilerlemesi konusunda geniş bir sorgulama ile ilgili sizden bilgi edinecektir. Ailede diğer bireylerde olabilecek alerjik hastalık ,egzama ve astım gibi diğer hastalıkların varlığı çocukta alerjik rinit tanısını kuvvetlendirerek destekler. Hekim belirtileri ve belirli alerjenlere maruz kalma arasında bir bağlantı arayacaktır.

Doktor cilt, göz, yüz ve yüz yapısı, kulaklar, burun ve boğaz ayrıntılı inceleyerek muayenelerini yapar. Bazı durumlarda endoskopik muayene yapılabilir. Öykü ve fizik muayene alerjik rinit işaret ediyorsa, bir tarama alerji testi isteyecektir. Bu bir kan testi veya prick adı verilen bir deri testi olabilir.Çoğu çocukta bu radioallergosorbent test veya RAST olarak bilinen bir kan testi ile alerjenleri tespit etmek mümkündür. Bu test, çeşitli çevre ve gıda alerjenleri yanıt kanda spesifik IgE antikorlar (IgE) miktarını ölçer.

Alerjik rinit nasıl tedavi edilir?

En yaygın tedavi tavsiye çocuğun alerjik hassasiyeti neden alerjenlerden kaçınmaktır. Hekim alerjenlere karşı hayatı şekillendirme ve koruma önlemleri için durumu, doğasına dayalı bir kaçınma stratejisi geliştirmek için aile ile birlikte çalışacaktır.

Maliyet ve yaşam tarzı göz önünde bulundurulması gereken önemli faktörlerdir. Hafif, mevsimsel alerji için, kaçınma eylemi en etkili yöntem olabilir. Hayvan tüyüne karşı hayvanın yaşam alanından uzağa taşınması veya ortamdan uzaklaştırılması sağlanmalıdır.

Şiddetli hastalık bulguları ve çoklu alerjenlere bağlı durumlarda, yıllık uzun düzenleme ve çevresel kontrol için ek tedavi önlemleri gerektirebilir. Burunu tuzlu su ile yıkama, Alerji tedavisinde kullanılan burun spreyleri ve uyku yapmayan antiallerjik ilaçlar hastalığın kontrolü için gerekli olabilir.

Belirtileri şiddetli ve çoklu alerjenlere bağlı olan alerjik durumlarda, çocukta 6 ay ile bir yıl uygulanan tedaviye rağmen diğer tüm önlemleri alındığında başarısız olursa, o zaman immünoterapi adı verilen alerjene karşı duyarsızlaştırma tedavisi önerilebilir. üç ila beş yıl süren tedaviler gerekebilir. Polen hassasiyetleri olan çocuklar bu tedaviden en fazla yararlanacak. Bu tedavi ayrıca, polen bağlı astım hastalığı başlangıcını önler veya azaltmada etkilidir.

Unutmayın
• Çocuklarda Alerji yaygındır.
• Çocuklukta yaşanan birçok sorunun alerji nedeniyle oluşabileceğini.
• Çocuğunuzun alerji tedavisi, onları daha mutlu ve daha sağlıklı yapacaktır.

Sorularınız için: drahmetsirin@mynet.com

En Çok Aranan Haberler