HABER

Çocukluk çağı korkuları nelerdir?

Uzmana ne zaman danışmalıyız?

Çocukluk çağı korkuları nelerdir?

Korkularda ne zaman danışılmalıdır?

“Çocuklar yaşına ve karakterine uygun olmayan davranışlar gösteriyorsa, bazı yerler, kişiler veya durumlardan kaçınmaya başladıysa, rahatlatılmaya rağmen korkuları ısrarcı bir şekilde taşıyorsa veya daha da kötüleşiyorsa, fiziksel nedeni olmayan ısrarcı bedensel şikayetleri varsa (sürekli karın ağrısı, baş ağrısı), hafif takıntı davranışları geliştirmeye başladıysa, korkutucu kabuslar, korkusundan dolayı uyuyamama, odasına girmemek için ağlama nöbetleri geçirme gibi normal yaşamını devam ettirmesine engel olacak durumlar başlamışsa bir çocuk ruh sağlığı uzmanına danışmakta fayda vardır.”.

Korku ve çevresel etkenler ilişkilidir.

Anne-baba, öğretmen, arkadaşlardan korkuların modelleme ile öğrenilmesi,
Fazla korunmacı bir ortamda büyütülme,
Birinci bakımveren kişiden uzun ayrılıklar,
Anne- babanın olumsuz yönde ve suçlayıcı geri bildirimleri. Örneğin ‘sen beni öldüreceksin’ ‘sizin yüzünüzden hasta oldum’ ‘alıp başımı gideceğim’ cümlelerini sık kullanma,
Anne babanın devamlı çocuğa dış dünyanın tehlikeli olduğuna dair mesajlar vermesi ‘dikkat et’ cümlesinin çok sık tekrarlanması korkuları tetikleyebilir.

Kaygı ve korkular Anksiyete bozukluklarının gelişiminde rol oynayabilir. Anksiyete bozuklukları çocuk ve ergenlerde en sık görülen bozukluklardan birisidir. Çocuklarda en sık Özgül Fobi, Ayrılık Anksiyetesi bozukluğu ve Yaygın Anksiyete bozukluğu görülür. Toplumda yapılan çalışmalarda çocuklarda anksiyete bzk oranı %5-18 bulunmuştur. Ergenlik öncesinde %0.3 ile %12.9 arasında ve ergenlerde %0.6 ile %7 oranlarında saptanmıştır.

Dr. Nuşin Bilgin

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi

info@doktorlarmerkezinoropsikiyatri.com

En Çok Aranan Haberler