YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuktaki Huzursuzluk Ve Kusma Kasık Fıtığı Belirtisi Olabilir

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tarkan Soygür, çocukluk çağında...

Çocuktaki Huzursuzluk Ve Kusma Kasık Fıtığı Belirtisi Olabilir

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tarkan Soygür, çocukluk çağında kasıkta farkedilen ve zaman zaman ortaya çıkıp kaybolan şişliklerde akla öncelikle kasık fıtığı gelmesi gerektiğini söyledi. Erkek çocuklarda kasık fıtığı görülme oranının kızlara göre beş altı kat fazla olduğunu belirten Soygür, “Çocuğunuzdaki huzursuzluk ve kusma, kasık fıtığı belirtisi olabilir. Şüphesi olan aileler, en kısa sürede bir çocuk ürolojisi uzmanına gitmeli.” dedi.

Prof. Dr. Soygür, kasık fıtığının sebepleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklamada bulundu. Erken doğan veya düşük doğum kilolu bebeklerde fıtığa daha sık rastlandığını belirterek, “Erkek bebeklerin testisleri (erkek yumurtası), anne karnında gelişmelerini tamamlarken ilk oluştukları yer olan karnın içinden aşağıya doğru inip olmaları gereken yer olan yumurta keselerine (torba) yerleşir. Bu yolculuk, üçüncü ay civarında başlar ve doğuma yakın biter. Karın içinden dışına çıkan testisler, kasık kanalı dediğimiz yerden geçer. Bu kanal da normal şartlarda doğumla beraber işlevini kaybederek kapanır ancak birisi veya ikisi birden kapanmazsa fıtıklaşma olur. Açık kalan kanal genişse bu kanaldan karın içindeki organlar ve en sık olarak da bağırsak fıtıklaşır. İşte bu, gerçek kasık fıtığıdır. Şişlik, kasık veya yumurta kesesinde olabilir. Ağrımaz ancak huzursuzluk, rahatsızlık ve bazen de kusma yapabilir." şeklinde konuştu.

'KASIK FITIĞI BİR GÜNLÜK BEBEKTE DE GÖRÜLEBİLİR'

Kasık fıtığının kızlarda da görülebileceğini belirten Tarkan Soygür, “Bir günlük bebekten daha ileri yaşlara kadar her yaş grubunda kasık fıtığı varlığına rastlanabilir." dedi. Normal kilolu doğan bebeklerin yüzde 1 ile 3'ünde, düşük doğum ağırlığı olanların ise yüzde 16 ile 25 inde kasık fıtığı görüldüğünü kaydetti. Prof. Dr. Soygür kronik kabızlık, ateş ve öksürükle seyreden boğmaca gibi şiddetli enfeksiyonlar ya da karın içi basıncını arttıran şiddetli kusma gibi durumların, fıtığın klinik belirtilerini ortaya çıkardığını kaydetti. Fıtığın sağ ve sol olmak üzere her iki kasıkta da görüldüğünü anlatan Soygür, çocuğun bir kasığında varsa diğerinde de oluşma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Çocuğunda kasık fıtığı şüphesi olan ailelerin, en kısa zamanda bir çocuk ürolojisi uzmanına gitmeleri gerektiği de vurgulayarak, “Zamanında tedavi olmayan çocuklar, gelecekte kısırlıkla karşılaşabilir. Bebek ve çocuklarda kasık fıtığı ameliyatları günübirlik yapılıyor. Ameliyattan bir iki saat sonra evlerine gönderilebiliyorlar. Bebek ve çocuklarda kasık fıtığının ameliyatsız iyileşmesi mümkün değil. Fıtık bağı gibi uygulamalar tehlikeli ve sakıncalı, kesinlikle yapılmamalı.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler