KADIN

Çok Fazla Kahve İçtiğinizin 5 Sıkıntılı Kanıtı!

Kokusu bile ayıltır elbet, ama abartıyorsanız...

Çok Fazla Kahve İçtiğinizin 5 Sıkıntılı Kanıtı!

Kültürümüzle sabit: Biz kahvenin iyisini yaparız, iyisini ikram edeni de kırmayız...

Ve yine kültürümüzle, yüzlerce yıllık alışkanlıklarımızla sabit: Kahveyi günün her anı değil; önemli anlarda, dost muhabbetlerinde içer, güzel zamanlarda ikram ederiz!

İnanın, yukarıdaki cümleye riayet etmeye devam etseydik çok daha sakin, çok daha sağlıklı bir millet olacaktık :) Ne var ki artık İtalyan tipi kahveler hayatımızın dört bir yanında, ofiste evde, her dakikamızda. Eh, gün içinde bu kadar bardak kahve tüketmenin bir takım yan etkileri de olacak elbette; ve ne yazık ki bu yan etkilerin bazıları da epey ciddi, sağlığımıza epey zararlı!


  1. Endişe, stres ve hattâ anlık öfke patlamaları!

Kahvenin merkezi sinir sistemimizi uyardığını biliyorduk... Bunun yanı sıra adenozin reseptörlerini blokladığını, adrenalin, dopamin ve glutamat seviyemizi ekstra ekstra arttırdığını biliyor muyduk? Peki vücudumuzdaki bu değişimlerin endişe, stres, asabiyet ve anlık öfke patlamaları yaşamamıza sebep olduğunu biliyor muyduk!?

Peki tüm bu etkileri bir arada düşündüğümüzde; fazla kahve yalnızca sinir sistemimizin değil, aynı zamanda kalp sağlığımızın da düşmanı olduğunu biliyor muyduk!?


  1. Gün içindeki ansız yorgunluklar...

Birçoklarımız ''Sabahları bir bardak kahve güne ayık başlamamızı sağlar'' cümlesine sıkı sıkıya tutunmuş, ve hattâ bu cümleyi sabah saatlerinden alıp ofiste yorgun olduğumuz her ana yaymış durumdayız. Esnediğimiz anda bir bardak kahve alıyoruz kendimize; çarpıntı yapacak gibiyse biraz süt ilave ediyoruz, yoksa sert bir kahve ile çalışma saatlerimize devam ediyoruz. Ama aslında kendimizi kahveye bu kadar alıştırmamış olsaydık, bu ani yorgunlukları yaşamayacaktık :)

Kahve, yukarıda belirttiğimiz üzere sinir sistemimizi hareketlendirir, bir an için enerji dolarız, dikkat kesiliriz. Halbuki hissettiğimiz bu enerji yalnızca sinir sistemimizin ve kalbimizin hızlanmasından ibarettir, gerçek bir enerji değildir. Hal böyleyken, bu etki geçtiği anda kendimizi olmayan son enerjimizi de tüketmiş, esner vaziyette kahve doldururken buluruz :( - - - - - -

  1. Normalden fazla tuvalete gitmek :(

Kahve diüretik bir içecektir; çişinizin normalden hızlı gelmesini sağlar. Hele normalde fazla kahve içmiyorsanız, içeceğiniz bir bardak kahve bile sizi tuvalete sürükleyebilir. Kahve ile vücudunuza giren su miktarından çok daha fazlasını kaybedersiniz, dehidrasyon tehlikesi ile karşı karşıya kalırsınız...

Ayrıca herkes için olmasa da, araştırmalara göre insanların yaklaşık %30'u için kahve laksativ bir maddedir; yani eğer bu yüzdenin içindeyseniz, yukarıda belirttiğimiz her şey büyük tuvaletiniz için de geçerli :)


  1. Göz seğirmeleri!

Evet, bu davranışınız bile fazla kahve içmenizle ilgili!

Kafein vücuttaki serotonin ve nöradrenalin hormonlarınızın fazladan salgılanmasını sağlar. Bu hormonlar da sinirleri uyararak kaslarınızda istem dışı hareketlere, örneğin göz seğirmelerine sebep olur... - - - - - -

  1. Uykusuzluk...

En bilindik yan etki ile bitirelim; bol miktarda kahve içmenizin sinir sisteminizi ve kalp ritminizi sürekli tetikte tutacağından bahsetmiştik, bu durum uyku kalitenizi ve sürenizi de oldukça kötü etkiler...

Uzmanlar uyku vaktinden en az 6 saat evvel kahve içmeyi bırakmanızı öneriyor, haberiniz olsun :)

---

Kaynaklar: Prevention.com, Bestcoffeemakerlist.com & Blog.foodnetwork.com

En Çok Aranan Haberler