Atmosferdeki diğer tabakalardan farklı olan iyonosfer, güneşten gelen radyasyona açık olduğu için elektrik yüklü.
Uydular birçok kez, deprem bölgelerinin 100 km ve üstündeki atmosfer tabakalarında belli bir hareketlilik saptadı. Bu hareketliliğin en önemlilerinden biri, iyonosferdeki elektron ve diğer elektrik yüklü parçacıkların yoğunluğunda gözlenen değişimler oldu.
NASA araştırmacıları, "dünyanın atmosferindeki elektrik hareketliliğiyle altındaki yerküre bölgesinde hemen meydana gelen sarsıntılar arasında yakın bir ilişki" saptadıklarını ve
Çin'deki son şiddetli deprem öncesinde de bu tür sinyaller tespit ettiklerini bildirdiler.
California'daki NASA Ames Araştırma Merkezi'nde görevli fizikçi Minoru Freund, BBC'ye, "Bazı depremlerle deprem öncesi sinyaller arasında açık bir bağlantı kurabileceğimize inanıyorum. Elimizdeki bilgileri doğrulamak için bir dizi deney hazırladık" dedi.
NASA araştırmacılarının erken deprem uyarı sistemi geliştirilmesi konusunda işbirliği yaptığı İngiliz Surrey Satellite Technology kurumunun yetkililerinden Stuart Eves, "Eldeki veriler, teknolojik bakımdan bir eşiği atlamaya çok yaklaştığımıza işaret ediyor" diye konuştu. Ancak Eves, deprem meydana gelmeden, etkisinin ne kadar büyük olacağının ve ne kadar süreceğinin tahmin edilemediğini söyledi.
NASA araştırmacıları, deprem habercisi olarak bilinen faktörlerin de bu sisteme dahil edilebileceği inancında. Bunlar arasında depremin merkezinden çıkan güçlenmiş kızılötesi ışınlarla, düşük frekanslı elektrik ve manyetik alan verilerindeki anormallikler de yer alıyor.