HABER

Çömlekçilik tarihe karışıyor

KONYA (İHA) - Konya'nın merkez Selçuklu İlçesi'nde yer alan tarihi Sille'de çömlekçilik yapan Yaşar Bulut, kendinden sonra çalıştığı tezgahın kapanacağını ve Konya'da bu işi yapan çok az insan kaldığını söyledi.

Konya'da unutulmaya yüz tutan ve sanatkarları giderek azalan çömlekçilik artık tarihe karışıyor. Konya'da çömlekçilik yapmaya çalışan 4 kişiden biri olan 56 yaşındaki Yaşar Bulut, Sille'de atölyeye dönüştürdüğü 350 yıllık mağarada sanatını sürdürmeye çalışıyor. Çocuk yaşta başladığı mesleği 44 yıldır devam ettiren Yaşar Bulut, başka bir meslek edinmeyi hiç düşünmediğini ve bu sanatı çok sevdiğini belirterek, "İlkokulu bitirdikten sonra ustamın yanına çırak olarak girdim. 44 senedir bu işi severek yapıyorum. O zamanlar bu bölgede ya duvar işçiliği ya da bu sanat yapılırdı. Yıllar geçtikçe insanlar şehir merkezine göç etti ve bu sanatı artık yapan kalmadı. Konya'da bu sanatı devam ettiren ben ve 3 arkadaş kaldık" dedi.

Bir gün içinde 100-120 tane çömlek ya da saksı yapabildiğini dile getiren Yaşar Bulut, "Şu an en çok yapay çiçekler için saksılar talep görüyor. Saksıların fiyatları 75 Ykr'den 5 YTL'ye kadar değişiyor. Sadece Konya içine değil Antalya, Ankara gibi illere de mal satıyorum. Geçtiğimiz senelerde 2.5 yıl İngiltere'ye mal sattık. Talebe göre model üretebiliyoruz. Şuan için binin üzerinde model yapabilirim" şeklinde konuştu.

Çömlek için toprağı il dışından getirdiğini de ifade eden Bulut, "Çömlek için Nevşehir Avanos'dan getirdiğim toprakla buradan çıkardığım toprağı karıştırıyorum. Bu iki toprağı makinelerde ezip hamur haline getiriyorum. Tezgahta şekil verdikten sonra önce kurumaya bırakıyorum. Kuruduktan sonra ise özel fırınında pişiriyorum. Fırında bir gün kalan çömlek soğumaya bırakılıyor. Burada fırınlama aşaması önemli. Isı iyi ayarlanmazsa toprak hava alır ve çömlek çatlar. Her toprağın ayrı bir işleniş ve fırınlanışı vardır. Ustalık burada ortaya çıkar" dedi.

Kendi çocuklarının bu sanata ilgi duymadıklarını vurgulayan Yaşar Bulut, "Bu sanat fazla para kazandırmıyor. Bir çömlekten kazandığım paranın büyük kısmı toprağına gidiyor. Bu nedenle kimse bu sanatı yapmak istemiyor. Konya'da ben ve 3 arkadaş kaldık. Benden sonra bu tezgahı işletecek kimse kalmayacak ve Sille'de bu sanat tarihe karışacak" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler