Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Öğretimi ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) çeşitli ülkelerden yüzü aşkın öğrenci Türkçe öğreniyor.
Üniversite Radyosu Kampüs Fm’e konuk olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Öğretimi ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Okutmanı Ali Bektaş, TÖMER’in yabancılara Türkçe öğretmek için ilk defa Anakara Üniversitesi’nde kurulduğunu belirterek, “Bizim üniversitemizde de yeni kurulmuş bir kurum, müdürümüz, müdür yardımcımız ve 4 okutmanımız var. TÖMER’de yaklaşık 100 öğrencimiz bulunuyor. Bunlardan 42 tanesi Türkiye’nin verdiği burs sayesinde burada eğitimlerine devam ediyor. 20 tanesi Çanakkale’de çeşitli yerlerde çalışıyor, 20 tanesi ise Erasmus programıyla üniversitemize gelmiş durumda. Özellikle Balkanlar'dan öğrenci getirilmek isteniyor. Yabancı öğrenci sayısını iki katına çıkarmak istiyoruz” dedi.
Dil öğretimi aynı zamanda kültür öğretimi olarak gördüklerini dile getiren Bektaş, “Dili sadece sınıfta öğretmek yerine sosyal hayatın içinde de öğretmeye çalışıyoruz. Bu çerçeve de sosyal faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Tarihi ve kültürel yerlere geziler, üniversite öğrencileri ile kaynaşma programları gerçekleştiriyoruz. Türk insanının yaşayış tarzını, düşünce tarzını, insanların birbirine nasıl davrandığını, komşuluk ilişkilerini yaşayarak öğrenmiş oluyorlar” diye konuştu.
Bektaş, “Türkçe zor öğrenebilecek bir dil değil. Arapça, Çince ve İngilizce biliyorum. Çeşitli yerlerde yurtiçinde ve yurtdışında Türkçeyi de öğrettim. Türkçe hemen hemen bütün dillerden daha doğru ve matematiksel bir gramere sahip. Mantığını kavrayan çok daha kolay öğrenebiliyor. Bunu aynı zamanda İsviçreli dilbilimci bir profesörden dinlemiştim. Tam 32 dil biliyordu. Profesörün varsayımına göre içerisinde en az kural dışılık olan dil Türkçe idi. Matematiksel bir müzikalitesi olan bir dil olarak tanımlıyordu. Bizde mecaz anlam çok fazla olduğu için öğrencilerimizi zorluyor. Ama alıştıktan sonra çok rahat öğrenebiliyorlar. Özellikle ikinci bir yabancı dil bilen, Türkçeyi de rahat öğreniyor. Çünkü başka bir dil öğrenme aşamasından geçmiş oluyor. Dil öğrenme metotlarını bildikleri için rahatlıkla öğreniyorlar. Afrika’dan Çin’den, Balkanlar’dan gelen öğrencilerimiz TÖMER’de mevcut. Çanakkale’ye okumaya veya çalışmak için gelenlerin yaşadıkları ülkenin dilini öğrenmeleri gerekir. Dolayısı ile Türkçe öğrenebilecekleri Çanakkale’de bir tek TÖMER bulunuyor” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz